Міжнародна конференція “ЛГБТ питання та європейська інтеграція України”

17 Березня, 16 | Наші заходи

Прогрес у справі зближення України і ЄС нерозривно пов’язаний з дотриманням і розширенням прав і свобод людини в нашій країні, зокрема для ЛГБТ людей, а це, в свою чергу, можливо за двох головних умов – подальшого вдосконалення законодавства та подоланні гомофобії в українському суспільстві, – так можна сформулювати головний висновок міжнародної конференції “ЛГБТ питання та європейська інтеграція України”, яка 16 квітня завершила свою роботу в Києві, передає прес-служба Ради ЛГБТ-організацій України.
“В України дуже багатий потенціал розвитку. Цей потенціал ви розвиваєте зараз через прийняття справедливих законів, які роблять країну кращою для життя. Багато релігійних лідери застрягли у середньовіччі, що заважає робити країну кращою. Але політика в Європі не стоїть на місці, і зараз навіть християнські демократи не мають претензій до прав людини для ЛГБТІ. ЄС ґрунтується на принципах ефективного державного управління і справедливого суспільного устрою. Ми підтримуємо європейську лінію політичного керівництва України, яке робить кроки назустріч”, – зазначила у своєму виступі депутатка Європарламенту від Нідерландів Софі ін ‘т Велд (Sophia in ‘t Veld).
“Ми забезпечуємо для ЛГБТІ не особливі, а рівні права. Сподіваюся, що років за п’ять Україна наблизиться до рівня Великої Британії щодо захисту і гарантій прав людини. Але щоби це сталося, потрібні позитивні приклади відкритості самих ЛГБТІ, тому ми готові підтримувати українські ініціативи, в рамках яких ЛГБТІ відкрито заявляють про себе”, – заявила посол Великої Британії в Україні Джудіт Ґоф (Judith Gough).

Джудіт Ґоф, посол Великої Британії в Україні

“Україна є лідером у сфері прав людини на пострадянському просторі, і в майбутньому, можливо, стане зразком навіть для Росії. Але зараз ми повинні не зупинятися на досягнутому, а рішуче просуватися далі у галузі прав людини: вдосконалити антидискримінаційне законодавство, а конкретно для ЛГБТ – легалізувати інститут громадянського партнерства”, – висловила свою думку Світлана Заліщук, народна депутатка України, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Світлана Заліщук, народна депутатка України

“У 2015 році відбулися реальні зрушення у сфері прав людини для ЛГБТ в Україні: внесена відповідна антидискримінаційна поправка в трудове законодавство. Але водночас, ми як офіс омбудсмена фіксуємо часті випадки мови ворожнечі та фізичної агресії по відношенню до ЛГБТ. Рівень упередженого ставлення до ЛГБТ все ще залишається високим”, – констатувала у своєму виступі Аксана Філіпішина, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
“Права людини – це динамічне явище. Часто буква закону залишається без змін, але змінюється дух закону. Ми не можемо захищати права людини вибірково: права і свободи повинні бути гарантовані для всіх. Зокрема, міністерство юстиції у цьому році зареєструвало Національний ЛГБТ-портал України як інформаційне агентство”, – зазначив Сергій Петухов, заступник міністра юстиції України з питань євроінтеграції. – “Гомофобія є свого роду “альтернативною цінністю”, яку насаджує російська пропаганда, – про це говорив президент Порошенко. Але позитивні зрушення неможливі без дискусії навколо проблемних питань”.
“Європейський Союз вітає прийняття урядом Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, який містить значну кількість заходів, спрямованих на ЛГБТІ. Це дуже своєчасно. Україна потребує широкого діалогу з прав людини, але ми підкреслюємо, що гомофобію не можна виправдовувати релігійними поглядами”, – заявив пан Танел Танґ (Tanel Tang), радник з питань захисту прав людини Представництва Європейського Союзу в Україні.
«Буквально зараз в Україні трапився новий сплеск гомофобії. Частина львівської громадськості виступила проти проведення в місті Фестивалю Рівності, спрямованого на просування прав і свобод людини для всіх українців і українок, охрестивши його “гей-парадом” з подачі активістів ВО “Свобода”. Наші друзі з Англії, Чехії, Нідерландів, Німеччини та інших країн ЄС на прикладі своїх країн переконливо доводять: чим швидше держава і суспільство гарантують права людини і безпеку для ЛГБТ, тим вище буде рівень економічного розвитку, тому що особисті свободи є складовою економічного потенціалу, а ненависть в суспільстві і високий градус агресії консервують кризу. Курс ЛГБТ руху – це курс на розвиток і процвітання нашої Батьківщини”, – зазначив Святослав Шеремет, лідер Гей-Форуму України.
“Ви можете розраховувати на мене щодо просування прав і свобод людини через парламент”, – запевнив на конференції народний депутат України Сергій Лещенко.

Сергій Лещенко, народний депутат України

“План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року – це рішучий і обнадійливий крок у напрямку до досягнення справжньої юридичної та суспільної рівності для ЛГБТ українців, і ми вдячні українському урядові за його ухвалення та врахування у ньому більшості пропозицій українських ЛГБТ організацій. Але це тільки декларація намірів. Українська ЛГБТ спільнота буде уважно стежити за реалізацією запропонованих змін, і зі свого боку ми пропонуємо будь-яку співпрацю та допомогу у цьому”, – зауважив Андрій Кравчук, представник організатора конференції, Правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ”.

У роботі міжнародної конференції “ЛГБТ питання і європейська інтеграція України”, яка завершила свою роботу в Києві, взяли участь близько ста п’ятдесяти учасників і учасниць з 15 європейських країн, в тому числі європейські та українські політики, громадські діячі, викладачі низки вищих навчальних закладів, письменники, юристи, блогери, журналісти, поліцейські, дипломати. Органи державної влади нашої країни були представлені на конференції співробітниками міністерств юстиції, культури, внутрішніх справ, офісу омбудсмена, народними депутатами України. Національна поліція України надійно забезпечувала дотримання громадського порядку в місці проведення конференції.

Захід був організований Правозахисним ЛГБТ Центром “Наш світ” у партнерстві з Радою ЛГБТ-організацій України, Коаліцією з протидії дискримінації в Україні, ILGA-Europe, і за підтримки посольств Норвегії та Великої Британії.
ПРЕС-СЛУЖБА
Ради ЛГБТ-організацій України
17 березня 2016 р.