Круглий стіл, присвячений запровадженню реєстрованого партнерства в Україні.

26 Травня, 2016 | Наші заходи

26 травня Центр “Наш світ” провів круглий стіл, присвячений запровадженню реєстрованого партнерства в Україні. Згідно Плану дій до Національної стратегії з прав людини, Кабінет міністрів України має до ІІ кварталу 2017 року розробити законопроект “про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар з урахуванням майнових і немайнових прав, зокрема володіння та наслідування майна, утримання одного партнера іншим в разі непрацездатності, конституційного права несвідчення проти свого партнера”.
Фактично, це альтернативна форма шлюбу, яка має бути доступною як для різностатевих, так і для одностатевих пар. Такий законодавчий інститут вперше у світі був розроблений та запроваджений у Данії в 1989 році тільки для одностатевих пар, але потім, коли країна за країною почали ухвалювати свої варіанти реєстрованого партнерства, у деяких державах був поширений також і на різностатеві пари. Деякі країни з часом скасували реєстроване партнерство, дозволівши одностатевим парам ухвалювати звичайні шлюби, але в інших країнах – як ось у Нідерландах і Франції – реєстроване партнерство залишилось як цілком популярна альтернатива звичайному шлюбу.
Ми хочемо ввести інститут реєстрованого партнерства і в Україні, без будь-якої дискримінації, тим самим наблизивши її до сучасних стандартів західного суспільства та вирішивши багато проблем, з якими стикаються всі сімейні пари у своєму повсякденному житті. Такі закони можуть мати різну форму (і назву) – наприклад, аналітична група “Левіафан” розробила законопроект про цивільне партнерство за голландським або британським варіантом, коли новий закон у явному вигляді перелічує всі права, обов’язки та правила, що стосуються реєстрованого партнерства (докладніш див. http://t-o.org.ua/tsivilne-partnerstvo/). Зазвичай, це всі основні права, обов’язки та обмеження звичайного шлюбу за винятком права на спільне всиновлення дітей партнерами. Недоліком цього підходу є те, що закон виявляється дуже великим, але у результаті все одно дуже важко, якщо взагалі можливо, перелічити всі положення, які зараз стосуються звичайного подружжя і мають стосуватися також реєстрованих партнерів, бо вони розкидані по десятках законів і підзаконних актів.
Центр “Наш світ” пішов альтернативним шляхом, і розробив свій законопроект за данським варіантом (який був прийнятий також всіма країнами Скандинавії), коли закон про реєстроване партнерство є дуже коротким і просто каже, що на партнерів покладаються всі права і обов’язки подружжя у звичайному шлюбі з чітко обумовленими у самому законі винятками. Нас цікавить думка української ЛГБТ спільноти, правників і взагалі всіх небайдужих до цього питання людей – чи спрацює такий підхід в Україні, на що ми маємо додатково звернути увагу, і з якими юридичними та практичними проблемами можемо стикнутися. За підсумками обговорення на круглому столі до законопроектів Центру “Наш світ” (із власне запровадження реєстрованого партнерства, яке ми назвали “сімейним”, щоби підкреслити природу стосунків між партнерами, плюс додатковий закон, який вносить потрібні зміни до інших законодавчих актів) було виказано два головних зауваження – по-перше, вони вимагають від партнерів-іноземців постійного проживання на території України, тоді як цілком можна обмежитися просто законним перебуванням, по-друге, присутні юристи висловили сумнів, що державні органи правильно зрозуміють і будуть застосовувати правило аналогії між сімейним партнерством і звичайним шлюбом.
Так чи інакше, нашій державі доведеться вирішувати це питання – у Європейському суді з прав людини вже знаходиться декілька позовів проти України щодо дискримінації одностатевих сімейних пар порівняно з різностатевими, а останні рішення ЄСПЛ показують, що з точки зору Суду відсутність у державі будь-якої форми визнання одностатевих сімейних пар є порушенням Європейської Конвенції з прав людини. Ми хочемо допомогти як українській ЛГБТ спільноті, так і нашій державі в цілому вирішити ці проблеми у максимально ефективний і швидкий спосіб.
Нам важлива також і Ваша думка – якщо Вам цікаво, будь ласка, ознайомтеся з нашими законопроектами та відповідною аргументацією: https://gay.org.ua/publications/civil_partnership_propositions2016.pdf
Ми будемо раді отримати Ваші зауваження з цього приводу – будь ласка, надсилайте їх за адресою [email protected]