Круглий стіл “Протидія злочинам на ґрунті ненависті проти ЛГБТ”

6 Серпня, 2016 | Наші заходи

6 серпня у Києві відбувся Круглий стіл “Протидія злочинам на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ в Україні” за участю представників громадянського суспільства, Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ/БДІПЛ, Національної поліції України, адвокатів та юристів у сфері прав людини, кримінального судочинства.

У першій частині заходу експерти Центру “Наш світ” поділилися проміжними результатами проекту “Протидія злочинам на ґрунті ненависті проти ЛГБТ”, що реалізує за фінансової підтримки БДІПЛ/ОБСЄ. Володимир Косенко, тренер Центру “Наш світ”, розказав реальні історії злочинів проти ЛГБТ, інформацію про які отримав від постраждалих та свідків на фокус-групових дослідженнях та заходах Центру “Наш світ”, що реалізувалися у 14 регіонах України.

Андрій Маймулахін, координатор Центру, розповів учасникам заходу про позитивні результати моніторингу дотримання прав людини щодо ЛГБТ та адвокаційної роботи, яку проводить “Наш світ” з 1997.

Радниця по роботі з громадянським суспільством Департаменту толерантності та недискримінації БДІПЛ/ОБСЄ, Крістіна Селл, представила успішні приклади національних моніторингів країн Європи, що їх проводять локальні громадські організації та історії успіху взаємодії громадянського суспільства з поліцією. Крістіна відмітила високу якість і професіоналізм звітів Центру “Наш світ”, які надходять до БДІПЛ/ОБСЄ та зазначила, що Центр є дуже сильним партнером цієї організації.

Представники Патрульної поліції Максимчук Олег і Ткачов Андрій розповіли присутнім про порядок звернень до представників поліції та мотивацію поліції реагувати на злочини на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ. Максим Кузьмін, головний спеціаліст уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, зазначив у своєму комюніке про порядок контролю за діями поліцейських, підпорядкування, реагування та контроль за злочинами на ґрунті гомофобії та трансфобії.

Дарія Рубіжна, представниця Головного слідчого управління Національної поліції презентувала інформації щодо основних напрямків роботи поліції з протидії злочинам на ґрунті гомофобії та трансфобії та зазначила, що з початку 2016 року відкрито 4 кримінальних проваджень, де мотивом скоєння злочину є упередження за ознакою СОГІ (сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність).

У фінальній частині Круглого столу, Андрій Кравчук, експерт з адвокації Центру “Наш світ”, презентував звіт “Становище ЛГБТ в Україні у 2016 році” за перше півріччя року. Андрій зазначив, що незважаючи на підвищений рівень гомофобної агресії̈, який̆ спостерігається останніми роками, у 2016 році ЛГБТ спільнота України почала відчувати позитивні зміни у ставленні до своїх проблем з боку широкого суспільства та державної влади. Вперше Марш рівності у Києві відбувся за повної підтримки та сприяння з боку центральної і міської влади та ефективного захисту силами Національної поліції; налагоджується співпраця ЛГБТ організацій з державними органами. Разом з тим, уряд не квапиться реалізовувати законодавчі та політичні реформи, задекларовані у Плані дії̆ у сфері прав людини до 2020 року.

Цей захід викликав жваву дискусію та масу запитань з боку активістів та активісток із регіонів, особливо до представниці БДІПЛ та представників Нацполіції.

Захід відбувся за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні British Embassy, Kyiv.