Представник Центру “Наш світ” Андрій Кравчук взяв участь у цьогорічній конференції ІЛГА-Європа

25 Жовтня, 2016 | Новини

22 жовтня завершила свою роботу щорічна конференція Європейського відділення Міжнародної ЛГБТІ Асоціації (скорочено – ІЛГА-Європа). Цьогорічна конференція була ювілейною – ІЛГА-Європа святкувала своє 20-річчя. Декілька сотень ЛГБТІ активістів з усієї Європи, і не тільки, зібралися у столиці Кіпру Нікосії, щоби поділитися досвідом, оцінити минулі успіхи чи невдачі та узгодити плани на майбутнє.

В цілому, шлях, який пройшла ІЛГА-Європа, є історією успіху – вона виникла у потрібному місці у потрібний час. Європа є батьківщиною західної цивілізації, до якої належимо і ми з вами, і яка стала основою сучасної загальнолюдської цивілізації. Саме у Європі, на початку ХХ сторіччя, почався і рух за емансипацію ЛГБТ, а на початок ХХІ сторіччя ІЛГА-Європа за своїми можливостями та успішністю роботи перевищує решту регіональних відділень ІЛГА, разом узятих. Це стало можливим як через соціокультурні особливості нашої частини світу – саме тут були остаточно сформульовані та проголошені ті цінності, які ми називаємо “загальнолюдськими”, – так і завдяки наполегливій та відданій роботі ентузіастів ЛГБТІ руху.

 

Прикладами такої самовідданої праці є два герої цьогорічної конференції, заслуги яких були особливо відзначені її організаторами та учасниками – британець Найджел Ворнер і кіпріот Александрос Модінос. Найджел Уорнер був одним з тих, хто створювали та розбудовували ІЛГА-Європу, а його зусилля із налагодження стосунків і співпраці європейського ЛГБТІ руху з Радою Європи та Євросоюзом просто неможливо переоцінити. Саме завдяки цій співпраці з найбільш авторитетними європейськими та міжнародними інституціями, діяльність ІЛГА-Європа і стала настільки ефективною та помітною. З боку Центру “Наш світ”, ми, зокрема, дуже вдячні нашому старому другу та учителю за допомогу у підготовці конференції “ЛГБТ питання та європейська інтеграція України”, яка відбулася у травні цього року у Києві. Ми приєднуємося до подяк і привітань Найджелу – до речі, минулого року королева Єлизавета ІІ нагородила його орденом Британської імперії за невтомну працю на підтримку ЛГБТІ спільноти, як на європейському, так і на міжнародному рівнях. У тих позитивних змінах, що зараз відбуваються у житті ЛГБТІ людей по всій Європі, є чимала частка його заслуг.

Зі свого боку, Алекос Модінос є локальним ЛГБТ героєм – він започаткував зміни на свій батьківщині, Кіпрі. У 1987 році він заснував “Кіпрський рух за гей-визволення”, а у 1989 році подав скаргу на свою країну до Європейської комісії з прав людини щодо кримінального переслідування за добровільний секс між чоловіками. У 1993 році Європейський суд з прав людини вирішив, що наявність у Кримінальному кодексі Республіки Кіпр відповідних статей порушує статтю 8 Європейської конвенції з прав людини щодо права на повагу до приватного та сімейного життя. Це рішення стало початком гарячих суспільно-політичних дебатів у грецькій частині Кіпру, які, разом з постійним тиском з боку Ради Європи, зрештою, призвели до скасування гомофобних положень кіпрського законодавства у 1998 році – до речі, це сталося на сім років пізніше, ніж аналогічні законодавчі зміни в Україні. У 2011 році кіпрський ЛГБТ рух об’єднався у першу і досі єдину офіційно зареєстровану національну ЛГБТІ організацію Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου (Accept-LGBT Cyprus англійською), яка у 2014 році провела перший ЛГБТ прайд, що виявився несподівано успішним – замість запланованих кілька сотень, у ньому взяли участь більше 4,5 тисяч людей. 81-річний Алекос Модінос заслужено очолив прайд-парад і отримав вітання та подяку за свою діяльність від практично всіх основних політичних сил своєї батьківщини. Нарешті, насамкінець 2015 Республіка Кіпр стала першою країною “православного світу”, яка легалізувала реєстроване партнерство для одностатевих пар.

Ви бачите, як стрімко почала змінюватися ситуація на Кіпрі разом зі змінами у його консервативному православному суспільстві, завдяки наполегливій праці ЛГБТ активістів і підтримці з боку європейських інституцій. Це показує гідний приклад для наслідування і підтримує наші сподівання на аналогічні реформи в Україні – ще двадцять років тому те, що зараз відбувається на Кіпрі, здавалося немислимим, а становище ЛГБТ було не кращим, ніж у нас. А тепер офіційне урочисте відкриття конференція ІЛГА-Європа пройшло у президентському палаці, де учасників привітали міністр внутрішніх справ Республіки Кіпр від імені всього кіпрського уряду та мер Нікосії.

Вітання та святкування, втім, склали лише невелику частину заходів у рамках цьогорічної конференції ІЛГА-Європа, більша частина її роботи була присвячена вирішенню актуальних проблем: боротьбі з дискримінацією та злочинами ненависті, депатологізації трансґендерності, допомозі “веселковим” сім’ям, підтримці діяльності ЛГБТІ руху в обставинах політичної та економічної кризи та у ворожому середовищі тощо. Якщо у переважній більшості країн Європи справи ЛГБТІ змінюються на краще, у Росії ми бачимо очевидне та катастрофічне погіршення ситуації, тому, побоюючись переслідування російських ЛГБТІ активістів у них на батьківщині, організатори конференції вирішили навіть не згадувати їхні імена у списку учасників, хоча російська делегація була мало не найчисленнішою. На конференції були присутні представники киргизького ЛГБТ руху, які ведуть перемовини з керівництвом ІЛГА про перехід зі складу ІЛГА-Азія до ІЛГА-Європа – хоча це й не відповідає географічному розташуванню Киргизстану, з соціально-політичної точки зору це виглядає цілком прийнятно. Як завжди, були заслухані звіти про діяльність за минулий рік та переобрано частину Ради ІЛГА-Європа, і нам дуже приємно відзначити, що уперше до складу цього керівного органу було обрано представницю України – відому та авторитетну лідерку з громадської організації “Інсайт” Олену Шевченко. Вітаємо Олену з обранням і зичимо їй та всім нам успіхів у подальшій роботі!