Центр «Наш світ» продовжує працювати в регіонах

30 Березня, 2017 | Наші заходи

Правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ” у березні 2017 року продовжив цикл тренінгів з правової просвіти для спільноти, який розпочався минулого року. Зокрема 11 березня такий тренінг пройшов в Кропивницькому, а 18 – в Івано-Франківську. Кожного разу вже за традицією в заходах прийняли участь співробітники місцевих УЗПЛ НПУ.
Під час тренінгів були висвітлені питання про практичні аспекти першочергового реагування на злочини ненависті та інших злочинів/правопорушень, принципи взаємодії із громадянським суспільством, порядок та першочергову важливість “первинних” документів про інцидент/злочин ненависті, необхідність повідомлення про такі, процедуру передачі “первинних” документів про злочини/інциденти до підрозділів, що провадять досудове слідство, реєстрації усних заяв/повідомлень про злочини, які оформлюються у вигляді протоколу патрульною службою безпосередньо на місці події тощо.
В ході тренінгу в Кропивницькому його учасники повідомили про те, що в місті певний час діяли такі гомофобні групи ненависті, як «Білі леви» та «Доберман пінчер». По першій групі ненависті, зі слів співробітника УЗПЛ НПУ, задокументовано 34 епізоди (серед яких грабежі, розбій тощо), а всього їх близько 50. Ведеться досудове слідство.
В Івано-Франківську ситуація виглядає ще гіршою. Учасники тренінгу повідомили про те, що в місті і досі активно діє група ненависті «Окупай-педофіляй», про що відомо і місцевій поліції. Більше того, Національна поліція сама провадить «профілактичну роботу» із гомосексуалами. Представники НПУ знайомляться із гомосексуалами через інтернет, а при зустрічі забирають їх до відділку, де перевіряються чи не займається така особа педофілією чи секс-працею. Після чого відомості про особу заносяться до окремих списків/журналів.


Представники УЗПЛ НПУ в обох регіонах запропонували усім присутнім і взагалі представникам ЛГБТ спільноти звертатись до них у разі скоєння правопорушень та/або необхідності оскарження дій/бездіяльності правоохоронних органів.
Заходи пройшли за організаційної підтримки місцевих активістів. Користуючись нагодою, Центр «Наш світ» висловлює усім їм свою щиру подяку.
Подібні тренінги можуть пройти і в інших регіонах, містах України. Якщо у представників місцевої спільноти є потреба в інформації щодо захисту своїх прав та інших питань взаємодії з правоохоронними органами, якщо ви моєте змогу допомогти провести захід, звертайтесь до Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ».