Мотиваційна дискусія у Харкові

19 Вересня, 2017 | Наші заходи

18 вересня в Харкові у дружньому до ЛГБТ кафе відбулась зустріч представників місцевої ЛГБТ спільноти з експертами та моніторами Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ». Дуже професійно керували розмовою відомі активісти Софія Лапіна та Денис Толмачов.

Офіційною мовою цей захід називався: «Мотиваційна дискусія «Злочини на ґрунті ненависті та важливість правового реагування на них». Але фактично це була невимушена, дружня розмова про такі серйозні речі, як дискримінація, права людини, злочини на ґрунті гомофобії та трансфобії. Сприяв цій атмосфері крім іншого той факт що переважна більшість присутніх, якщо не враховувати гостей з інших міст, були відвідувачами місцевого Queer Home Харків. Наявність місця, де ЛГБТ люди могли почуватися себе вільно, спілкуватись без обмежень, дуже сприяла тому, що в місті стала формуватися спільнота – сукупність людей, які об’єднані схожими проблемами, у яких є спільна мета. Один з аспектів цієї мети – протидія поширенню різноманітних інцидентів та злочинів на ґрунті гомофобії, які нажаль зустрічаються дуже часто в країні взагалі та харківському регіоні зокрема.

Організатори заходу намагалися донести до спільноти думку про те, що дуже багато в цьому сенсі залежить від кожного з нас. Не можна миритися з будь-якими кримінальними проявами гомофобії. Треба бути сміливими і не просто скаржитись у відповідні установи охорони порядку, але вимагати зафіксувати інцидент або злочин як такий, що скоєний за мотивом ненависті до ЛГБТ.

Існує дуже поширена в суспільстві думка: «Та хто там ваші права порушує?! Усе ви вигадуєте! Вимагаєте до себе особливої уваги». І правозахисникам важко вести свою адвокаційну діяльність, коли жертви навіть дуже тяжких злочинів більше бояться спілкування з поліцією або того, що про її/його орієнтацію або гендерну ідентичність стане відомим комусь сторонньому, ніж того, що вона/він знову стане жертвою нового злочину.

Як нам здалось, присутні почули ті мессиджі, які ми хотіли до них донести, і сприйняли їх – принаймні як інформацію до роздумів.