Вивчення стану та потреб ЛБ-жінок у правовій та соціальній сферах

28 Листопада, 2017 | Новини

На сьогоднішній день в Україні існує вкрай мало ЛБ організацій та ініціативних груп. Багато ЛБ-жінок нічого не знають про ЛГБТ-спільноту, про діяльність організацій громадянського суспільства. А якщо і знають – вважають за краще дистанціюватися від цього. Для виходу з цієї ситуації перш за все необхідне комплексне вивчення стану та потреб ЛБ-жінок. Під патронатом Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» активістка моніторингової мережі організації Олександра Семенова з Житомира провела опитування ЛБ-жінок Житомирської, Київської, Рівненської, Хмельницької, Вінницької областей. Допомагав їй її колега – Максим Бичинський.

Метою даного дослідження було виявлення і вивчення проблем, а також потреб ЛБ-жінок. Автори проекту очікували побачити реальну картину потреб, які можуть зробити їхнє життя менш вразливим, аби в подальшому напрацювати пул тем для навчання жінок на тренінгах, інших правозахисних та освітніх заходах. В опитуванні взяли участь 69 жінок, серед них – 44 гомосексуальних, 20 – бісексуальних і 5 іншої сексуальної орієнтації.

Результати дослідження (див. ілюстрації) дозволяють говорити, що потреба в юридичних та психологічних сервісах дуже високі. Серед тих жінок, які зверталися за медичними послугами, більшість зазнавали труднощів через недоступність послуг. Перелік основних причин: 1) страх, що візит не буде конфіденційним; 2) відсутність спеціалізованого лікаря, компетентного в питаннях ЛГБТ здоров’я; 3) стигма і дискримінація. Опитування також виявило потребу в нарощуванні активностей розвитку і освіти ЛБ-аудиторії шляхом проведення тренінгів, заходів, лекцій з потрібних тем. В ході опитування було задокументовано 3 кейса про дискримінацію і порушення прав щодо ЛБ-жінок.

Результати проведеного дослідження можуть використовуватися ЛГБТ-організаціями як для планування роботи безпосередньо з ЛГБТ-спільнотою, так і для роботи з представниками влади з метою адвокації та лобіювання інтересів даної групи громадянок.