Заходи з протидії злочинам ненависті на півдні України

24 Грудня, 2017 | Conference 2018, Наші заходи

В грудні 2017 року в деяких обласних центрах півдня країни відбулась серія заходів зі зміцнення діалогу між громадянським суспільством, органами місцевого самоврядування та Національною поліцією у питаннях запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті у регіоні. Відкривав цикл круглий стіл у Запоріжжі 4 грудня. 8 грудня в Одесі такий захід був регіональним, він об’єднав представників Одеської та Миколаївської областей. І нарешті 18 грудня круглий стіл відбувся в Херсоні.

Особливістю цього циклу заходів було те, що вони були організовані Центром “Наш світ” у тісній співпраці з місцевими ЛГБТ організаціями. У Запоріжжі нашим партнером став ЗОБФ «Гендер Зед». Заходи в Одесі та Херсоні було організовано на паритетних началах з ГО Асоціація ЛГБТ “ЛІГА”. Важливою була і участь місцевих активісток батьківського ЛГБТ руху “Терго” у Запоріжжі та ЛГБТ інклюзивної ГО «Інша» в Херсоні. Ця співпраця є гарним прикладом того, як об’єднання навколо реальних дій дозволяє досягти певного прогресу в вирішенні проблем спільноти, що йде на користь усім.

В кожному місті заходи мали свої особливості. Різним був рівень представництва з боку регіональних громадських організацій, органів державного самоврядування, співробітників Національної поліції, рівень уваги до заходів з боку ЗМІ. Наприклад круглий стіл в Одесі проігнорували обласні та міські державні адміністрації як Одеси, так і Миколаєва. Проте його відвідали журналісти двох місцевих телеканалів. У Херсоні на заході були присутні спостерігачі від ОБСЄ. Але головне – в усіх обласних центрах відбулася ґрунтовна, серйозна розмова про важливість боротьби зі злочинами та інцидентами на ґрунті гомофобії та трансфобії.

Експерти Правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ” на кожному заході говорили про розповсюдженість злочинів ненависті в Україні, про результати роботи моніторинговою мережи організації, яка збирає актуальну інформацію про випадки правопорушень, жертвами яких стають ЛГБТ люди, про те, чому міжнародні правозахисні організації та структури на кшталт БДІПЛ/ОБСЄ приділяють таку увагу боротьбі зі злочинами на ґрунті упередженості. Місцеві ж активісти робили акцент на реальних прикладах злочинів ненависті в їхніх регіонах, про те як реагують на них представники правоохоронних органів. І в цьому сенсі є як негативні моменти, так і непогані тенденції. Як приклад, можна навести ситуацію з вуличною акцією в Херсоні, яка мала місце в травні цього року. Завдяки професійній роботі працівників Національної поліції вона цілком вдалась, безпека учасників була повністю забезпечена.

Зі свого боку спеціалісти із обласних слідчих управлінь Нацполіції під час дискусій кожного разу зазначали, що слідчі не бажають займатися справами зі злочинами ненависті через те, що в Україні вкрай недосконале відповідне законодавство, і тому в процесі розгляду справ про злочини ненависті в судах може виникнути чимало проблем з доказовою базою. Крім того поліцейські визнавали, що серед особового складу, незважаючи на певні позитивні зрушення, дійсно існує проблема невиконання етичних норм поведінки при спілкування з представниками ЛГБТ спільноти. Потребує вдосконалення і система професійної підготовки слідчих та інших спеціалістів, які у своїй діяльності дотичні до теми злочинів ненависті. Представники “старого” інституту міліції досі мають упередження до ЛГБТ, натомість молоде покоління реформованого органу не має достатнього досвіду роботи з такою вузькою та специфічною темою.

Під час круглого столу в Запоріжжі матері геїв, які ставали жертвами нападів гомофобів, у дуже емоційній формі буквально благали працівників поліції , які були присутні на заході, зрушити справи з мертвої точки, аби вони могли спати спокійно, не побоюючись за майбутнє дітей.

Під час дискусій усі присутні погоджувались с тим, що дуже велика роль в справі боротьби зі злочинами ненависті належить освіті, вихованню нового толерантного покоління громадян країни. Директор Херсонського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дмитро Муценко зазначив: “Якщо ми разом подолаємо цю ненависть, що роз’єднує наше суспільство, не тільки представники уразливих груп, зокрема ЛГБТ, отримають більш психологічно комфортні умови життя. Усе суспільство буде у виграші, геть усі будуть почувати себе більш впевнено. Злочини ненависті направлені насправді проти всього суспільства, а не тільки проти якихось окремих груп”.

Загалом за 2017 рік Центр “Наш світ” провів сім подібних заходів, зокрема у Чернівцях, Дніпрі, Харкові і Житомирі. Наступного року планується провести ще декілька таких заходів в інших обласних центрах України.