Права людини? – «Виконання НЕ можливе»

(Кабінет Міністрів України, інші заінтересовані органи державної влади)

ЗАЯВА

Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» висловлює крайнє обурення з приводу відмови центральних органів влади України рухатися вперед у питаннях легалізації реєстрованого партнерства для різностатевих та одностатевих пар (Див. Звіт Мінюсту, пункт 105, активність 6).

Відповідні наміри щодо реєстрованого партнерства були схвалені Планом дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, який був ухвалений після перемоги Революції Гідності.

Посилання на «Конституцію України, чинні міжнародні договори України, інше відповідне законодавство» не витримують жодної критики: національне та міжнародне законодавство ніяк не обмежують можливість запровадження реєстрованого партнерства в Україні.

Ми також хочемо нагадати, що:

1) В адміністративному судочинстві в стадії розгляду перебуває позов Центру «Наш світ» до центральних органів влади з приводу виконання даного пункту Плану дій (Див. справу № 826/7111/17 в Єдиному державному реєстрі судових рішень)

2) У Європейському суді з прав людини в очікуванні знаходиться декілька скарг, які вимагають від України припинити дискримінацію одностатевих пар і вирішити ці питання.

Центр «Наш світ» з великим жалем змушений констатувати, що цей демарш органу державної влади – це великий крок назад у сфері прав людини в Україні.

Це однозначно суперечить загальносвітовим тенденціям із визнання рівних прав для ЛГБТ, зокрема, у сімейних питаннях.

На жаль, це суттєво зашкодить євроінтеграційним прагненням нашої країни, які були відстояні в боротьбі українським громадянським суспільством і потім проголошені та закріплені офіційною владою.

Про суперечливі тенденції у визнанні прав ЛГБТ в Україні можна дізнатися більше з тільки що опублікованої щорічної доповіді Центру «Наш світ»: На піднесенні. Становище ЛГБТ в Україні у 2017 році.

 

Центр «Наш світ»

07.02.2018, Київ

>>> ENGLISH