Зустріч посла США у Німеччині Річарда Ґренелла з ЛГБТ активістами.

22 Лютого, 2019 | Новини

19 лютого посол США у Німеччині Річард Ґренелл зустрівся з ЛГБТ активістами, переважно зі сходу Європи, щоб обговорити майбутню кампанію з декриміналізації гомосексуальних стосунків у тих країнах, де вони все ще вважаються злочином. Таких країн наразі налічується 71 – здебільшого, це ісламські держави, а також деякі немусульманські країни Африки та Азії. У 10 країнах, де діють закони шаріату, гомосексуальні стосунки досі караються на смерть.

Річард Ґренелл – дуже цікава та незвичайна постать: республіканець, у минулому політичний радник низки відомих американських політиків-республіканців, прес-секретар представництва США в ООН часів президента Буша-молодшого, політичний журналіст і відкритий гей. Він має стійку репутацію “яструба”, тобто непримиренного ворога ідеологічних і політичних супротивників США, зокрема, Росії та Ірану. На посаді посла США у Німеччині (з травня 2018 року) він відзначився активною підтримкою європейських консерваторів і опором побудування російського газопроводу “Північний потік-2”, який загрожує інтересам України.

На відміну від багатьох інших ЛГБТ республіканців, Річард Ґренелл не тільки не приховує своєї належності до ЛГБТ спільноти, але й активно захищає її інтереси, незважаючи на досі неоднозначне ставлення до цих питань всередині своєї партії. Він являє собою зразок нового, сучасного, західного консерватизму, для якого права ЛГБТ є правами людини, які у свою чергу є найвищою цінністю, спільною для всієї західної цивілізації. Дуже цікаво, що цей “хрестовий похід” за права ЛГБТ оголошується саме чинним консервативним урядом США – хоч він і фокусується лише на мінімальних, найбільш фундаментальних, правах людини на особисте життя, зате у глобальному масштабі. У цій боротьбі, яку Річард Ґренелл має намір очолити, він користується підтримкою не тільки уряду США, але й опозиційної до нього Демократичної партії. На зустрічі Ґренелла з європейськими ЛГБТ активістами був присутній відомий американський ЛГБТ активіст Стюарт Мілк, небіж славетного Гарві Мілка, який заявив, що  він – переконаний демократ, завжди підтримував демократів і ніколи не голосуватиме за президента-республіканця, але гарантує цій ініціативі політика-республіканця повну підтримку від себе особисто і з боку Демократичної партії США. Фактично, це стане не просто урядовою, але національною політикою США на найближчі роки.

Серед інших європейських ЛГБТ активістів на зустріч був запрошений координатор Центру “Наш світ” Андрій Маймулахін. За його словами, це був свого роду “мозковий штурм”, щоб зрозуміти, яким чином може бути досягнута поставлена мета – легалізувати одностатеві стосунки в усіх країнах світу. Навіть для такої могутньої глобальної сили як Сполучені Штати Америки, яка також може розраховувати на підтримку своїх зусиль з боку ЄС та інших провідних демократій світу, це дуже непроста задача. Андрій Маймулахін нагадав про український досвід декриміналізації одностатевого сексу між чоловіками, який може стати в пригоді у бідних країнах Африки та Азії, коли переконливою аргументацією для такого кроку стала боротьба з поширенням епідемії ВІЛ/СНІДу. Ця проблема зараз є дуже актуальною для багатьох країн, де одностатеві стосунки досі під забороною, і доводи здорового глузду та тиск з боку організацій, які фінансують боротьбу з ВІЛ/СНІД у цих країнах, можуть подолати гомофобні упередження їхніх урядів.

На фото – посол США у Німеччині Річард Ґренелл (зліва) і координатор Центру “Наш світ” Андрій Маймулахін.