Заява ЛГБТ Центру «Наш світ» щодо гомофобного рейду поліції до гей-клубу Дніпра

24 Квітня, 2019 | Новини

Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ»
[email protected]
www.gay.org.ua

У ніч з 19 на 20 квітня поліцією м. Дніпра було здійснено гомофобний рейд на місцевий гей-клуб «Потьомкін». Близько часу ночі у клуб увірвалося 20-25 працівників поліції, поклали всіх присутніх на підлогу (близько 25 відвідувачів + персонал) і не дозволяли нікому піднятися протягом трьох годин, відкривши при цьому всі вікна (температура вночі була не вище +5). У всіх присутніх були вилучені мобільні телефоні, а з гардеробу зникли деякі речі. Про пропажу обладнання повідомив також і персонал клубу. За винятком мобільних телефонів, все зникле не було включене до опису вилучених речей.

За свідченнями очевидців, працівники поліції вели себе дуже агресивно та гомофобно, висловлюючи образи і жарти, пов’язані з сексуальною орієнтацією, а двох іноземців, які на той час були у клубі, примусили голосно співати гімн України. Одному з відвідувачів були нанесені тілесні ушкодження. Власники клубу та деякі відвідувачі звернулися із заявою про протиправні дії поліції до Соборного РУНП м. Дніпра.

Цей напад, як з’ясувалося, називався обшуком і був здійснений у рамках досудового розслідування, розпочатого за ч. 2 статті 302 ККУ «Створення або утримання місць розпусти і звідництво»[1]. Сьогодні на сайті НПУ у Дніпропетровській області з’явилось пояснення цих дій поліції: https://dp.npu.gov.ua/news/Informacziya/u-dnipri-policzejski-vikrili-osib-yaki-stvorili-u-nichnomu-klubi-miscze-rozpusti/

Виявляється, Національна поліція України вважає сексуальні контакти повнолітніх людей аморальними вчинками, звичайну роботу нічного клубу (шоу та танці) кримінальним злочином, а безплатне поширення презервативів – протизаконним. Жодних доказів порушення статті 302 ККУ у цьому поясненні не наведено. Жодних пояснень явно протиправних, непрофесійних і неетичних дій поліції, знущання над відвідувачами клубу, до яких не висувалося взагалі жодних звинувачень, у ньому також не надано.

Ми рішуче засуджуємо ці очевидним чином гомофобні та протиправні дії поліції міста Дніпро. У той час, коли в Україні не бракує справжніх кримінальних злочинів, зокрема злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації, поліція фактично займається боротьбою з одностатевим сексом між дорослими чоловіками за взаємною згодою!

Окремо хочемо наголосити на тому, що у сучасному демократичному світі притягнення до кримінальної відповідальності за так зване «розповсюдження порнографії» та «утримання місць розпусти» (статті 301 і 302 ККУ відповідно) є анахронізмом та інструментом вибіркового тиску, якщо це торкається добровільних дій дорослих людей.

Центр «Наш світ» звернувся до керівництва Національної поліції України, керівництва поліції у Дніпропетровській області та Уповноваженого ВРУ з прав людини з проханням перевірити факти, повідомлені постраждалими від дій поліції, та, у випадку їх підтвердження, притягнути винних до відповідальності. На нашу думку, цей кричущий випадок лише підкреслює нагальну потребу у проведенні ефективних реформ кримінального законодавства, правоохоронної системи та послідовній боротьбі з проявами гомофобії в Україні.

[1]  Стаття 302 Кримінального кодексу України, частина 2:
Створення або утримання місць розпусти, а також звідництво для розпусти вчинені з метою наживи або особою, раніше судимою за цей злочин, або вчинені організованою групою, – караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.