Презентація видання “На межі: Вирішення проблем дискримінації та нерівності в Україні”

14 Серпня, 2015 | Наші заходи

ПЕРШИЙ ВСЕБІЧНИЙ ЗВІТ ПРО ДИСКРИМІНАЦІЮ ТА НЕРІВНІСТЬ В УКРАЇНІ

14 серпня 2015 р. у Києві відбулася презентація звіту “На межі: Вирішення проблем дискримінації та нерівності в Україні” – першого всебічного та докладного дослідження проблем дискримінації та нерівності в Україні, що здійснене за фінансової підтримки Європейського Союзу. У ньому описуються характерні моделі дискримінації за різними ознаками та несприятливе становище певних уразливих груп, надається аналіз національного законодавства та міжнародних зобов’язань України в галузі прав людини, оцінюється ефективність їх імплементації та надаються рекомендації українській владі з поліпшення ситуації.

Цей звіт поєднує в собі свідчення жертв дискримінації зі статистичною та іншою інформацією, щоби надати поглиблене висвітлення проблем дискримінації та нерівності, які були визнані дослідниками як найважливіші для українського суспільства: за ознаками статі, сексуальної орієнтації або ґендерної ідентичності, інвалідності, ВІЛ-статусу, етнічної належності, громадянства, мови, релігії, а також щодо внутрішньо переміщених осіб та певних груп дітей. Головним висновком дослідження є те, що хоча недавні реформи створили досить міцну законодавчу базу з питань рівності та недискримінації, існують значні прогалини в її практичній реалізації. Поточна суспільно-політична криза в Україні призвела до актуалізації та загострення деяких традиційних проблем у цій сфері та створила нові виклики для держави і суспільства.

Презентація звіту завершила дворічний спільний проект міжнародної правозахисної організації Equal Rights Trust (Лондон, Велика Британія) та Правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ” (Київ, Україна) “Розширення прав і можливостей громадянського суспільства для боротьби з дискримінацією ЛГБТІ в Україні”. Головним завданням проекту було надання підтримки зусиллям організацій громадянського суспільства України щодо подолання дискримінації та упереджень проти українських лесбійок, геїв, бісексуалів, трансґендерів та інтерсексуалів – але не як окремої групи, а в рамках подолання дискримінації та нерівності щодо всіх вразливих соціальних груп. Головним українським партнером “Нашого світу” у здійсненні цього проекту була Коаліція з протидії дискримінації в Україні, що об’єднує кілька десятків громадських організацій, які поставили своїм завданням боротьбу з дискримінацією та досягнення реальної рівності для всіх мешканців нашої країни.

За домовленістю партнерів по проекту, назва звіту дещо відрізняється в українському та англійському варіантах. Англійською вона виглядає як “In theCrosscurrents: Addressing Discrimination and Inequality in Ukraine” – тобто, “На зіткненні протитечій”. Це відображає різницю поглядів на ситуацію, в якій наразі опинилася Україна: ззовні вона виглядає як сфера зіткнення інтересів, поле битви між Заходом і Росією, об’єкт конкуруючих впливів, а самі українці бачать свою державу на межі між двома світами – “Русским миром” і сучасною Європою, – на роздоріжжі між двома шляхами майбутнього країни, один з яких ми самі маємо обрати. Здається, ми вже знаємо свій остаточний вибір, і цей звіт має допомогти нашій державі та суспільству у вирішенні проблем, які заважають просуненню України по обраному шляху євроінтеграції.

Текст звіту можна завантажити на веб-сайті Центру “Наш світ” за посиланнями:

українською: https://gay.org.ua/publications/antidi_report2015-u.pdf
англійською: https://gay.org.ua/publications/antidi_report2015-e.pdf