Злочини на ґрунті гомофобії і трансфобії в сучасній Україні

28 Листопада, 2016 | Наші заходи

28 листопада 2016 року Центр «Наш світ» провів в Києві круглий стіл на тему «Злочини на ґрунті гомофобії та трансфобії: проблеми і шляхи вирішення».

dsc_5481

На ньому було презентовано звіт «Обличчя ненависті. Злочини та інциденти на ґрунті гомофобії та трансфобії в Україні в 2014-2016 роках» (https://gay.org.ua/publications/hate_crime_2016-u.pdf).

167 кейсів щодо таких випадків було задокументовано моніторингової мережею організації, в яку входить близько 30 активістів з різних регіонів країни. 80 з їх числа можна класифікувати, як злочини, а 52 як інциденти на ґрунті ненависті. Решта, скоріш за все, стосуються випадків дискримінації.

Ще більше інформації про злочини та інциденти на ґрунті гомофобії та трансфобії було зібрано завдяки Інтернет опитуванню, яке проходило у вересні 2016 року. З тих, хто брав участь в цьому опитуванні, зіткнулися зі злочином або інцидентом на ґрунті ненависті:

– В 2014 році – 109 чоловіків, 19 жінок;
– В 2015 році – 142 чоловіки, 9 жінок, одна особа іншої статі
– В 2016 році – 104 чоловіки, 10 жінок, дві особи іншої статі.

dsc_5427

Наочною ілюстрацією до представленого звіту стали виступи ЛГБТ активістів.

Софія Лапіна з Чернівців розповіла подробиці того, як велика група агресивно налаштованих молодиків, які назвалися представниками «Правого сектору», «Азову» і їм подібних ультраправих організацій, зірвали показ документального фільму канадської режисерки «This is gay propaganda» про участь представників української ЛГБТ спільноти в Революції гідності. Крім того активістка поділилася своїм досвідом боротьби за порушені права.

Софія Лапіна

Софія Лапіна

Ярослав Очкуренко із Запоріжжя розповів про протистояння між ЛГБТ активістами і групою релігійних консерваторів, яким не сподобалося, що працівники мерії пофарбували паркан в районі набережної, як їм здалося в кольори ЛГБТ прапора, і стали його перефарбовувати. ЛГБТ активісти вийшли з пікетом «Традиційні цінності – не паркан, їх не перефарбувати» і зустріли, м’яко кажучи, нерозуміння з боку правоохоронних органів.

Також прийняв участь у обговоренні представник групи трансґендерних осіб «Лавандова загроза» Фріц фон Кляйн. Зокрема він висловив побажання, щоб на спеціальних тренінгах з прав людини, які проводяться для співробітників поліції, окремою стала тема тренсґендерності.

Фріц фон Кляйн

Фріц фон Кляйн

Володимир І. з Києва розповів про те, як у серпні цього року він став жертвою кримінального нападу, який носив явні риси злочину на ґрунті гомофобії. Нажаль через майже чотири місяці слідство у справі ледь зрушило з початкової точки.

Також під час круглого столу відбулася презентація експертки Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАНУ Олесі Трофименко соціологічних досліджень про гомофобні погляди населення України, які були проведені в 2013 і 2016 роках. Це важлива частина проблеми, бо саме в притаманних громадянам України гомофобних забобонах і упередженнях знаходиться джерело злочинів на ґрунті ненависті щодо гомосексуалів і трансґендерних осіб.

Друга частина заходу била присвячена обговоренню законодавчих ініціатив, які могли б поставити заслін на шляху злочинів на ґрунті трансфобії і гомофобії. Юрист Ігор Кобліков розповів про правову позицію українських ЛГБТ організацій щодо виконання пунктів Плану дій щодо реалізації Національної стратегії в сфері прав людини на період до 2020 р., які стосуються злочинів на ґрунті ненависті, а також про позицію МВС з цього питання.

Ігор Кобліков

Ігор Кобліков

Експерт Центру «Наш світ» Андрій Кравчук розповів про світовий (перш за все європейський) досвіді кримінального покарання за злочини на ґрунті ненависті. Треба сказати, цивілізовані країни тільки недавно почали приділяти цьому питанню пильну увагу, тому універсальних напрацювань поки не так багато. Спільним для застосування законодавства щодо злочинів на ґрунті ненависті є те, що мотив ненависті є обставиною, яка обтяжує покарання, і робить таке покарання більш суворим через більшу, ніж у інших злочинів, соціальну небезпеку.

Андрій Кравчук

Андрій Кравчук

Коаліція з протидії дискримінації в Україні та Рада ЛГБТ організацій України готують узгоджену пропозицію щодо майбутніх змін в законодавстві щодо запобігання злочинам на ґрунті ненависті.

У дебатах з цих питань представник правозахисної організації Фрідом Хаус в Україні Зорян Кісь резонно зазначив, що головне в законодавчих змінах, які очікуються в Україні, не обсяг покарання, а його невідворотність.

Зорян Кісь

Зорян Кісь

В дискусії взяли участь В’ячеслав Бурлака – представник Головного слідчого управління Національної Поліції, Ващук Богданна – доцент кафедри кримінального права та процесу Київського університету права НАНУ, Тарахкало Михайло – директор Фонду стратегічного судочинства Української Гельсінської спілки з прав людини, а також інші учасники Круглого столу. Було визнано корисним, якщо діалог на цю тему в суспільстві буде продовжений.

В ході заходу були зав’язані нові і поглиблені колишні контакти між представниками державних структур та громадськими організаціями, регіональними активістами.

dsc_5487

У заході взяли участь ЛГБТ активісти з різних регіонів України, представники інших правозахисних громадських організацій, адвокати, правознавці, фахівець Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, працівники окремих підрозділів Міністерства Внутрішніх Справ України. Зокрема, на круглому столі були присутні співробітників Управління з прав людини Національної Поліції майже зі всіх областей України.

Круглий стіл був організований за фінансової підтримки та сприяння Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, а також Посольства Великої Британії в Україні.