Не все так погано у нашій хаті

18 Травня, 2018 | Новини

ІЛГА-Європа опублікувала щорічний звіт про становище ЛГБТ у європейських країнах Rainbow Europe 2018. Згідно нього, Україна набрала 21% від повної рівності прав для ЛГБТІ людей. Гірше всього справи стоять в Азербайджані (5%), Вірменії (7%) і Туреччині (9%), найкраще – на Мальті (91%), у Бельгії (79%) і Норвегії (78%).

Варто зазначити, що у цьому індексі рівності Україна виглядає не так вже й погано для східної Європи – зокрема, вона випередила такі країни ЄС як Латвія (16%) і Польща (18%). Слід, однак, зауважити, що цей індекс відображає лише формальний правовий статус – наявність відповідних законів та державних політик, – але не показує реальний стан справ із дотриманням прав ЛГБТ у конкретній країні. Так, Грузія отримала аж 26% завдяки своєму законодавству, але всі ми знаємо, що гомофобія у повсякденному житті цієї країни не поступається за суворістю та частотою проявів її сусідам – Росії, Азербайджану, Туреччині та Вірменії. Звичайно, пересічним ЛГБТ значно краще жити у Монако, яке отримало лише 10%, ніж у формально благополучніших Грузії чи Україні. Проте, все ж таки цей індекс має певний сенс і демонструє, принаймні, бажання національних урядів відповідати загальноєвропейським стандартам щодо правового захисту ЛГБТ.

Нам дуже приємно, що оцінка рівня правового захисту ЛГБТІ осіб в Україні базується на інформації, яка надається ІЛГА-Європа експертами Центру “Наш світ” та Insight LGBTQ NGO.