12 грудня 2018 р. у Києві відбудеться конференція “НЕТЕРПИМІСТЬ БЕЗ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ: мова ворожнечі та злочини ненависті в Україні”

22 Листопада, 2018 | Наші заходи

Злочини на ґрунті нетерпимості стають дедалі актуальнішою проблемою для українського суспільства. Тільки з початку 2018 року в Україні зросла кількість нападів на представників ЛГБТспільноти та етнічних груп. Це, зокрема, й серія погромів ромських таборів та вбивство 24-річного рома, а також систематичні зриви правозахисних подій та мирних зібрань, присвячених гендерній та ЛГБТ-тематикам.

Серйозні занепокоєння викликає, крім того, толерування деякими представниками держави мови ворожнечі – їхні відверто гомофобні та дискримінаційні публічні висловлювання – щодо людей, які є потенційними об’єктами ксенофобії.

Про певні зрушення в роботі правоохоронців говорять безпечне проведення Маршу рівності та вручення підозри у здійсненні правопорушення координатору націоналістичної організації «С14» через напад на ромський табір у Києві. Утім, загальна ситуація з безкарністю за злочини ненависті залишається нагальною та вимагає підвищення стандартів захисту прав людини. Адже шанування нетерпимості загострює наявні проблеми та сприяє вчиненню нових злочинів, розпалює атмосферу страху і агресії в Україні, що загалом становить виклик демократичному майбутньому держави.

В аспекті цього, важливим є дотримання українським урядом централізованої політики щодо боротьби зі злочинами на ґрунті ненависті та реформування чинного законодавства та практики відповідно до стандартів недискримінації.

Конференція «Нетерпимість без відповідальності: мова ворожнечі та злочини ненависті в Україні» присвячена розробленню пропозицій та рішень для влади щодо політичних меседжів до суспільства, врегулюванню ситуації на законодавчому рівні та в сфері його застосування, обов’язковому включенню в процес освітніх закладів та просвіті широких верств української громадськості.

Хоча всі ці цінності в даний час піддаються сумніву деякими політиками та деякими верствами населення в провідних державах світу, ми, українськи громадські діячі впевненні – світле майбутнє України – це суспільство з повагою до кожного громадянина!

До участі в заході запрошені представники вразливих груп, які страждають від поширення злочинів ненависті в Україні, громадські активісти та правозахисники, журналісти, представники української влади та друзі України з Європи та Північної Америки.

Більше інформації, в тому числі проект програми: https://gay.org.ua/conference2018Dec/

Захід організовано Центром інформації про права людини та Правозахисним ЛГБТ Центром «Наш світ» за сприяння Фонду з прав людини Міністерства закордонних справ Нідерландів, Посольства Великої Британії у Києві.