ЛГБТ питання у щорічній доповіді Уповноваженого Верховної ради України з прав людини за 2019 рік

31 Березня, 2020 | Новини

Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини опублікував щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2019 рік. Розділ 11.3 цього документу присвячений протидії дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Людмила Денісова відзначає, зокрема, що “Минулий рік став роком найбільшої активності ЛГБТІ-спільноти в частині проведення масових заходів. Цьому сприяли підвищення рівня лояльності до ЛГБТІ-спільноти в суспільстві, а також наявність дієвого сприяння органів державної влади, зокрема правоохоронних. Крім того, за сприяння Секретаріату Уповноваженого у квітні 2019 року в м. Києві відбулась Друга Європейська лесбійська конференція країн СНД. Проте занепокоєння викликають факти відкритої підтримки окремими представниками органів державної влади та місцевого самоврядування встановлення заборон щодо діяльності на підтримку ЛГБТІ-спільноти”.

Особливу увагу омбудсменка звертає на “той факт, що представники ЛГБТІ-спільноти не лише позбавлені рівних прав у частині цивільного, сімейного законодавства, а й часто зазнають утисків їх конституційних прав, зокрема, права на свободу поглядів та особисту недоторканість, права на свободу від нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження. […] попри взяті Україною зобов’язання щодо удосконалення законодавства для зменшення проявів дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, не було внесено жодної зміни до чинних нормативно-правових актів”.

Нам дуже приємно, що доповідь Уповноваженого (місцями буквально) повторює основні тези звіту Центру “Наш світ” про становище ЛГБТ в Україні у 2019 році – зокрема, у частині рекомендацій органам державної та місцевої влади. Уповноважений рекомендує ухвалити закон про реєстроване партнерство, доступне для одностатевих пар, внести зміни до антидискримінаційного законодавства в частині доповнення визначення поняття “дискримінація” ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, криміналізувати злочини ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та транссексуальності, утримуватися від дій і рішень, які можуть містити ознаки дискримінації, та неухильно виконувати обов’язок щодо забезпечення дотримання принципу недискримінації, проводити роз’яснювальну роботу щодо необхідності забезпечення права людей на різні погляди та переконання.

http://www.ombudsman.gov.ua/files/marina/zvit%20za%202019.pdf