Cтавлення українського суспільства до ЛГБТК продовжує покращуватися

17 Червня, 2024 | Новини

Третій рік поспіль Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Центру «Наш світ» проводить опитування щодо ставлення українського суспільства до ЛГБТК питань, і цьогорічні результати знову демонструють, що воно повільно, але послідовно, покращується.

Загалом, зважаючи на статистичну похибку, показники 2024 року порівняно з попередніми 2022 і 2023 змінилися несуттєво. Кількість опитаних, які ставляться до ЛГБТ людей позитивно, трохи зменшилася за рахунок зростання частки тих, хто ставиться до ЛГБТ нейтрально. Так само, зменшилася частка тих, хто ставиться до ЛГБТ негативно, і побільшало тих, хто не може визначитися зі своєю позицією. Як відзначають соціологи, виразної регіональної відмінності у ставленні до ЛГБТ людей немає, хоча на заході країни воно, очікувано, трохи гірше.

Впевнено зростає кількість українок/ців, які вважають, що ЛГБТ люди повинні мати ті самі права, що й решта громадян України: у 2024 році таких виявилося вже 70,4%, що на 3,1% більше, ніж у 2023 році, та на 6,7% більше, ніж у 2022. Навіть серед тих, хто загалом негативно ставиться до ЛГБТ людей, більше половини (51%) вважають, що вони повинні мати рівні права.

Що стосується прав одностатевих пар, то запровадження реєстрованого цивільного партнерства для них, передбаченого законопроєктом 9103, підтримує 28,7% опитуваних, байдуже ставляться до цього 25,6%, негативно — 35,7%. Таким чином, більше половини українців/ок не мають заперечень проти цього. Якщо два роки тому розрив між тими, хто підтримує цивільне партнерство для одностатевих пар, і тими, кому це не подобається, складав 18,3% на користь останніх, то у 2024 році він скоротився до 7%.

Як і в попередні роки, переважна більшість опитаних (68,3%) позитивно ставляться до участі ЛГБТ у захисті нашої держави від російської агресії, а частка тих, хто поставилися до цього негативно, скоротилася до 7,1%.

Традиційно для опитувань по ЛГБТК питаннях, більш позитивне ставлення продемонстрували жінки та молодь. Зокрема, що стосується запровадження цивільного партнерства для одностатевих пар, то серед жінок частка позитивних відповідей (32,3%) практично дорівнює кількості негативних (32,4%).  Серед молодих людей віком 18-29 років рівень підтримки цивільного партнерства (37,3%) вже значно перевищує негативне ставлення (24,9%), і схожі результати були отримані для людей віком 30-39 років: 37,5% проти 33,2%, відповідно.

З повним аналітичним звітом Київського міжнародного інституту соціології «Сприйняття ЛГБТ людей та їх прав в Україні: травень 2024 року» ви можете ознайомитися за посиланням: https://gay.org.ua/publications/AReport_NashSvit_May2024.pdf