Мотивуючі інформаційні заняття з ЛГБТ-спільнотою в Маріуполі

3 Січня, 2018 | Наші заходи

У Маріуполі в листопаді-грудні 2017 року за підтримки Правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ” було проведено 4 зустрічі з представниками ЛГБТ спільноти міста, в яких взяли участь майже 50 осіб.

На першу зустріч, яка відбулася 12 листопада, був запрошений старший інспектор Управління з прав людини Національної поліції в Донецькій області для встановлення діалогу між ЛГБТ-спільнотою і поліцією. Представники спільноти могли дізнатися про те, чим займається Управління з прав людини, що робити, якщо поліцейські порушують твої права, на що поліцейські мають право, а на що ні і багато іншого. Крім іншого обговорювалися випадки вимагання з боку поліцейських, що мали місце кілька років тому, і був розроблений алгоритм дій у разі повторення подібних інцидентів. Ця зустріч допомогла зміцнити у присутніх довіру до правоохоронних органів і знизити рівень страху перед поліцією.

26 листопада в межах проекту відбувся міні-тренінг «Ефективна протидія злочинам на ґрунті ненависті». В ході зустрічі учасники змогли обговорити, чому в суспільстві існує стигма і дискримінація, звідки вона бере свій початок (присутні дізналися про піраміду ненависті) і як їй протистояти. Крім того, представник Центру «Наш світ» – розповів про деякі реальні випадки подібних злочинів, що відбулися в цьому році, і про те, як постраждалі відстоювали свої права. Учасники зустрічі зрозуміли, що не буває універсальної відповіді на злочини на ґрунті ненависті або дискримінацію, що в кожному конкретному випадку потрібно шукати індивідуальний підхід, і саме для цього існує моніторингова мережа центру «Наш світ», яка готова допомогти в розробці того плану дій, який підходить конкретній людині.

10 грудня, як частина відзначення Дня прав людини, пройшов спільний захід з Управлінням з прав людини поліції та «Платформою ТЮ!» під назвою «Права людини? Не на часі!», на якому були присутні не тільки представники ЛГБТ-спільноти. У першій частині заходу присутні дізналися про те, що таке права людини, коли вони виникли, в чому вони полягають і в чому відмінність прав людини від, наприклад, прав громадянина будь-якої країни. Друга частина була присвячена обговоренню конкретних прикладів порушення прав людини щодо дискримінованих груп. Зокрема, говорили про дискримінацію ЛГБТ на законодавчому рівні (неможливість для ЛГБ укладати одностатеві шлюби, всиновлювати дітей, ставати донорами крові тощо), шукали рішення цих проблем, обговорювали, як навчання толерантності в школі допоможе знизити градус ненависті в суспільстві. Одним з позитивних моментів зустрічі став вихід на раніше погано охоплену моніторингом аудиторію в Маріуполі (т*люди і лесбійки).

Заключна зустріч відбулася 24 грудня і називалася «Мовчання вбиває». Вона була присвячена обговоренню необхідності заявляти вголос про випадки дискримінації і злочинів ненависті. Присутні змогли поміркувати над тим, що відбувається з суспільством, коли в ньому замовчуються злочини на ґрунті ненависті до окремих груп населення, коли люди не прагнуть захищати свої права і права оточуючих. Говорилось про те, що кожен з нас в якийсь момент життя може бути правозахисником, наскільки важливо не упускати такі моменти, навіть коли поруч з вами порушуються чиїсь права, а не ваші.

В цілому, проведення мотивуючих інформаційних занять в Маріуполі допомогло зміцнити рішучість ЛГБТ відстоювати свої права і говорити про дискримінацію, знизило рівень недовіри і страху по відношенню до поліції, допомогло налагодити соціальні зв’язки у спільноті. Крім того, ці зустрічі допомогли вийти на аудиторію, яка раніше не охоплювалася моніторингом, дізнатися про декілька раніше нам невідомих випадків дискримінації та злочинів ненависті. Також в ході проведення заходів налагодилися важливі суспільні зв’язки з Управлінням з прав людини НП та «Платформою ТЮ!» – ЛГБТ-френдлі закладом міста. Надалі з ними планується проведення спільних заходів, що стосуються дискримінації і порушень прав людини за ознакою СОГІ.