План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року

23 Листопада, 2015 | Новини

План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року

Насамкінець року український уряд таки спромігся затвердити План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. Точніше, цей План дій був нарешті оприлюднений, бо затверджений він був ще у листопаді, але чомусь Кабміну знадобилося більше місяця, щоб нарешті ознайомити з ним громадськість.
Це, без перебільшення, є історичним документом для української ЛГБТ спільноти. До нього потрапили майже всі пропозиції українських правозахисних та ЛГБТ організацій щодо питань, які стосуються прав та інтересів ЛГБТІ – так, він навіть містить пункти про вивчення проблеми інтерсексуальності. Крім того, План дій, зокрема, передбачає:
– розробку законодавства, яке заборонить дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ) в усіх сферах життя, що регулюються законом;
– розробку законодавства про реєстроване партнерство для одностатевих пар;
– розробку нового порядку зміни (корекції) статевої належності для трансґендерів;
– врахування мотивів ненависті за ознаками СОҐІ як обтяжливих обставин у Кримінальному кодексі;
– зняття заборони на всиновлення дітей для трансґендерних осіб.
Ми розуміємо, що навіть повне виконання цього документу само по собі не означатиме внесення усіх необхідних змін до українського законодавства – це вже буде залежати від Верховної Ради, – але ухвалення такого неочікувано прогресивного документу, принаймні, демонструє докорінну зміну політики українського уряду, який з моменту проголошення незалежності України послідовно намагався ігнорувати всі пропозиції щодо прав та інтересів ЛГБТІ українців.
2015 рік став роком перших перемог для української ЛГБТ спільноти. Ми знаємо, що за деякий час і все українське суспільство зрозуміє, що він став роком початку нашої спільної Перемоги.
Дякуємо за новорічний подарунок усьому Кабінету Міністрів України і особисто Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку!
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248740679