Науково-практична конференція Робочої групи Конституційної комісії

Гру 18, 2015 | Новини

18 грудня 2015 року представники Центру “Наш світ” взяли участь у науково-практичній конференції Робочої групи Конституційної комісії з питань прав, свобод та обов`язків людини і громадянина, яка була фактично присвячена можливості включення сексуальної орієнтації до захищених ознак, які будуть явним чином згадані у проекті нової Конституції України.
Чесно кажучи, ми навіть і не сподівалися що це питання може бути всерйоз поставлене перед Конституційною комісією – формулювання відповідної статті вже було узгоджене ще на початку осені цього року, – тому неочікувана пропозиція голови Робочої групи Володимира Буткевича повернутися до її розгляду, яку ми почули на попередньому засіданні Робочої групи, застала нас зненацька – власне кажучи, не тільки нас, але й усіх присутніх. Величезна подяка Зоряну Кісю, який взяв на себе питання практичної організації цього заходу.
Як ми і очікували, наші опоненти вдалися до настирливих пересмикувань, обговорюючи замість захисту від дискримінації всіх людей питання одностатевих шлюбів, згадуючи давно застарілі та переглянуті документи і рішення та повторюючи давно спростовані гомофобні упередження. Не обійшлося без спроби провокації – на конференцію завітали три молодики з ВО “Свобода” (за їхніми словами), але оцінивши обстановку вони поводилися спокійно і лише попрацювали клакерами для гомофобних виступів, яких не бракувало.
Хоча остаточне рішення буде ухвалене Робочою групою пізніше, ми майже впевнені у тому, що попередньо ухвалена редакція відповідної статті проекту Конституції буде залишена без змін. Дивом було вже те, що це питання взагалі було обговорене на такому рівні, і ми вповні скористалися цією нагодою, щоби донести свою точку зору до членів Робочої групи та громадськості – сподіваємося, що ми змогли розтлумачити їм деякі важливі речі (див. текст нашого звернення в наступному постингу вище). Приємними є принаймні три моменти: по-перше, практично всі виступаючі оперували поняттями “сексуальна орієнтація та ґендерна ідентичність”, так би мовити, в комплекті, що відкриває впевнені перспективи того, що вони і надалі будуть фігурувати в українському законодавстві разом. По-друге, голова Робочої групи Володимир Буткевич неодноразово наголошував на тому, що захист прав людини не є предметом суспільного консенсусу, і сучасна демократична держава має дбати про всіх своїх громадян рівним чином, захищаючи всіх незалежно від того, подобається це більшості чи ні. По-третє, пан Буткевич ще на попередній зустрічі оголосив, а на цій підтвердив домовленість з керівництвом держави про те, що Робоча група не припинить свою роботу після напрацювання тексту нової Конституції, а продовжить її з метою розробки нових законів, які докорінно реформуватимуть все законодавство України у сфері прав людини та протидії дискримінації. Ті потрібні положення, які будуть визнані недоцільними згадування у тексті власне Конституції, все одно будуть враховані при розробці нового законодавства.