Просвітницькі заходи Центру «Наш світ»

12 Січня, 2017 | Наші заходи

Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» у листопаді-грудні 2016 року провів у ряді регіонів цикл тренінгів з правової просвіти для спільноти. Зважаючи на тему заходів, природнім було запросити на них представників Національної Поліції. Така співпраця є важливою, якщо згадати курс на європейську інтеграцію, згідно з яким рухається Україна останні роки. Повага до прав особистості – невід’ємна частина європейських цінностей. А в попередні роки саме наявність у представників правоохоронних органів країни упередженого ставлення до ЛГБТ було джерелом багатьох проблем, порушень прав людини щодо геїв, лесбійок, трангендерів.

Тренінги на тему «Права людини щодо ЛГБТІ» були проведені тренерами Центру «Наш світ» В. Косенко і І. Кобліковим у Сумах, Херсоні, Житомирі, Ужгороді і Черкасах. Загалом в них взяло участь більше півсотні учасників і учасниць.

Ці заходи стали можливими завдяки ЛГБТ активістам і активісткам у ціх регіонах. Користуючись нагодою, Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» висловлює усім їм свою щиру подяку.

Як вже зазначалось, крім власне представників спільноти у заходах взяли участь співробітники підрозділів Національної поліції: патрульної служби та Управління забезпечення прав людини у поліцейській діяльності. В кожному місті рівень представництва був різним, але тим не менш важливо те, що діалог був розпочатий. До речі з боку ЛГБТ спільноти теж можна спостерігати упереджене ставлення до працівників поліції. Наприклад, декілька учасників тренінгу в Сумах та Херсоні з числа спільноти покинули його, коли дізнались, що серед присутніх є офіцери поліції.

Крім того, у Херсоні деякі з учасників висловлювали занепокоєння з приводу того, що коли про захід дізнаються в гомофобних угрупованнях, то молодики з їх числа зірвуть його. Нажаль діяльність подібних об’єднань стала реальністю в багатьох містах України.

Якщо говорити власне про тренінг, то в його ході висвітлювались питання алгоритму реагування на злочини на ґрунті ненависті, принципів взаємодії правоохоронних органів із громадянським суспільством. Зокрема тренери розповіли як відбувається реєстрація усних заяв/повідомлень про злочини, які оформлюються у вигляді протоколу патрульною службою безпосередньо на місці події. Також було надано відповіді щодо дій у разі зловживання працівниками патрульної служби своїми повноваженнями, порядку проведення відеофіксації подій як зі сторони поліції, так і представниками громадянського суспільства та учасниками відповідних подій.

У деяких випадках, зокрема в Житомирі та Ужгороді, крім того було розглянуто питання організації та проведення мирних зібрань. У цій частині тренінгів розповідалось про порядок повідомлення про організацію мирних зібрань та аспекти, які можуть впливати на судову заборону проведення таких зібрань. Частина учасників даних тренінгів брала участь у різноманітних вуличних акціях на локальному та всеукраїнському рівні, тому для них ці питання були актуальними.

А ось в Черкасах по закінчені тренінгу пройшла дискусія на тему становища одностатевих партнерств в Україні, під час якої учасники поділилися своїм досвідом та думками з приводу права на партнерство.

Загалом за минулий рік тренери Центру «Наш світ» провели 17 тренінгів для ЛГБТ та союзників. Як приклад, 21.12.2016 спеціалісти Центру провели тренінг «Захист інформації в аутріч роботі». Він пройшов у Києві і був організований ГО «Альянс громадського здоров’я». Учасниками заходу стали переважно працівники цієї організації та інших партнерських ГО.