Зустріч представників громадянського суспільства з фахівцями Міністерства охорони здоров’я

30 Січня, 2017 | Новини

 

28 січня експерт Центру “Наш світ” Андрій Кравчук взяв участь у зустрічі представників громадянського суспільства з фахівцями Міністерства охорони здоров’я на чолі з заступницею міністра з питань європейської інтеграції Оксаною Сивак.

Зустріч торкалася багатьох важливих питань, але нас, насамперед, цікавило виконання міністерством Плану дій у сфері прав людини. Треба відзначити, що з присутніх співробітників МОЗу лише експерт з питань розвитку Служби крові Олександр Сергієнко був готовий говорити про виконання ЛГБТІ компонентів Плану дій, а саме скасування заборони на донорство крові для гомосексуалів. На жіль, його пояснення щодо виконання цього пункту ПД були радше плутаними та незадовільними, а часу на детальне обговорення піднятих питань було обмаль, тому присутні так і не змогли зрозуміти, чи збирається виконувати МОЗ це положення, і якщо так, то коли і яким чином.

Однак, ми отримали з боку представників МОЗ запрошення до співробітництва над цим та іншими питаннями, і побачили загальне розуміння необхідності реформування українського законодавства і практики у медичній сфері відповідно на найкращих світових зразків, тому все ж таки сподіваємося на швидкий прогрес у реалізації завдань Плану дій. Цікаво, що у ході зустрічі один з присутніх представників громадськості, вже літня людина, несподівано почав говорити про те, що “коли ж ми почнемо займатися проблемами нормальних людей, а не усіляких педерастів”. Шквал обурення з боку решти громадських активістів і фахівців МОЗу примусив його замовкнути.