Круглий стіл зі зміцнення громадського діалогу у Харкові

19 Вересня, 2017 | Conference 2018, Наші заходи

В понеділок 18 вересня Правозахисним ЛГБТ Центром «Наш світ» у Харкові був організований Круглий стіл зі зміцнення діалогу між громадянським суспільством, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування та Національною поліцією у питаннях запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті у регіоні. Приміщення для заходу було люб’язно надано Єврейським студентським культурним центром «Гілель». Ми висловлюємо йому за це нашу вдячність.

У роботі Круглого столу брали участь: представники правозахисних та інших громадських організацій регіону, експерти та регіональні монітори Центру «Наш світ», керівники Харківського Жіночого об’єднання «СФЕРА» та ГО «КиївПрайд», спеціалісти підрозділів Національної поліції, представники обласних, міських органів місцевого самоврядування та юридичної освіти, активісти громадянського суспільства. Виступила з короткою інформацію про діяльність з запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті гомофобії та трансфобії своєї структури Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Харківській області Валентина Вельцен. З великою цікавістю за перебігом дискусії слідкували представники Моніторингової Місії ОБСЄ у м. Харкові.

Звісно перш за все у центрі уваги під час дискусії перебували резонансні злочини на ґрунті ненависті, які були скоєні в регіоні. По-перше, це вбивство 26-річного харків’янина у 2015 році, коли вбивця наніс жертві 28 ножових ран, але отримав за це лише 8 років покарання, бо мотив ненависті не був врахований судом. Про цю та інші подібні кримінальні справи розповів голова Чугуївської міськрайонної громадської організації «Чугуївська правозахисна група» Роман Лихачов. По-друге, це напад на акцію біля Палацу одруження міста 17 травня цього року з боку агресивних «ревнителів моралі». Ще досі йде досудове слідство. Адвокатом з боку постраждалих в цій справі є Наталія Охотнікова з Харківської правозахисної Групи, яка поділилася тим, як важко домогтися офіційного визнання цього нападу злочином на ґрунті ненависті. Про подробиці самого інциденту розповіли учасники акції Віра Чернигіна, Ганна Шаригіна, Денис Толмачов.

Крім іншого учасники дискусії зазначили, що жертвами злочинів ненависті та дискримінації є не тільки ЛГБТ, але й інші уразливі групи населення. Тому майбутні зміни до кримінального кодексу, які передбачені урядовим Планом заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, важливі не тільки для нашої спільноти. Доречно в цьому зв’язку навести слова з виступу Ганни Шаригіної, які стали так би мовити девізом заходу: «Сексуальна орієнтація – це не про секс, це про права людини».

Цікавою особливістю Круглого столу було те, що певні зв’язки налагоджувались безпосередньо під час його роботи. Учасники обмінювались контактами, запрошували на свої заходи, пропонували співпрацю. Наприклад найближчим часом в Центрі гендерної культури пройде просвітницький захід з питань сексуальної орієнтації, на який зголосись прийти працівники Патрульної Поліції.

Отже Круглий стіл буде мати продовження у вигляді реальних дій, співпраці та взаємодії.