ГОМОФОБІЯ ТА ТРАНСФОБІЯ «КВАРТАЛУ 95» – УМИСЕЛ АБО ДУРНИЙ СМАК?

9 Січня, 2018 | Новини

Минуло вже достатньо часу з моменту виходу в ефір телеканалу «1 + 1» скандального сюжету авторства «Квартал 95», щоб визначитися з реакцією на нього. Але для початку звернемося до випадку, який менше ніж рік тому стався в Миколаївському російському драматичному театрі. Перебіг подій один в один збігається з «квартальним» сюжетом. Трансґендерна працівниця театру протягом довгого часу піддавалася жорстокому цькуванню, в тому числі і фізичному насильству, з боку своїх колег по театральному цеху і керівництва театру тільки через те, що в стадії трансґендерного переходу була зовні не схожа на свій “паспортний” статус, і насамкінець її змусили звільнитися.

За допомогою Центру «Наш світ» постраждала звернулася до Уповноваженого ВРУ з прав людини задля захисту від дискримінації. Але, розпочавши своє розслідування, Омбудсмен відкрила і «ящик Пандори» – не маючи достатніх владних повноважень, цей інститут ніяк не зміг вплинути на ситуацію за винятком того, що на адресу потерпілої з боку керівництва театру посипалися погрози і та навіть була змушена емігрувати за кордон. Ось така сумна реальність Мельпомени…

І таких реальних історій в Україні безліч. Держава не може або не бажає захистити своїх громадян, чия «вина» полягає лише в тому, що вони не схожі на більшість, від дискримінації та агресії гомофобного і трансфобного суспільства, а такі «діячі мистецтва», як «Квартал 95» своєю «творчістю» лише підливають масла у вогонь.

Тому Центр «Наш світ» вирішив направити офіційне звернення до Нацради з телебачення і радіомовлення з проханням розібратися, чому сюжет, що розпалює ненависть і підбурює до дискримінації, зміг з’явитися в ефірі одного з найпопулярніших телеканалів України. До речі – телеканалу, чиї власники не з чуток, а на досвіді своїх предків, яких сотнями тисяч знищували в фашистських концтаборах тільки через приналежність до певної національності, повинні пам’ятати, до чого може привести розпалювання ненависті і ворожнечі.