Школа для ЛБ-активісток «Стратегія прориву для ЛБ-спільноти: право на видимість»

24 Серпня, 2018 | Наші заходи, Новини

18-19 серпня 2018 р. в мальовничому куточку Житомирській області відбулася Всеукраїнська форум-школа для ЛБ-активісток «Стратегія прориву для ЛБ-спільноти: право на видимість». Ідея школи була ініційована учасницями тренінгів «Актуальні теми сьогоднішнього дня в питаннях і відповідях» для ЛБ-жінок, які пройшли у березня та липні. Ініціатива знайшла відгук і була підтримана Правозахисним ЛГБТ Центром «Наш світ».

Головна мета Школи – знайти свій вектор у ЛБ- активізмі. Часто буває, що у початківців є бажання і енергія, але не вистачає знань і практичних навичок для реалізації своїх проектів або ж ідеї туманні і вимагають чіткості і планування. Навчити, підказати, допомогти порадою, розкрити здібності тринадцяти учасниць з Житомирської, Київської, Вінницької, Львівської, Тернопільської, Дніпропетровської, Запорізької та Сумської областей взялися три професійні тренерки зі спільноти – Аня Клімова, Альона Кавардакова, Альона Шведкова.

Протягом двох днів «учениці» дізналися статистику злочинів на ґрунті ненависті та дискримінації ЛБ-жінок в Україні, а також критерії відбору кейсів з дискримінації і порушення прав, ознайомилися з унікальним українськими дослідженнями по ЛБ-сім’ям з дітьми та абьюз в ЛБ-відносинах, змогли отримати відповіді на питання, як здійснити мобілізацію спільноти в своєму місті, як провести публічну акцію – від ідеї до реалізації, як створити власний позитивний імідж, як спілкуватися з противниками та опонентами. І головне – за допомогою мозкового штурму і роботи в малих групах визначили потреби українських ЛБ-жінок в соціальному, правовому та психологічному зрізах, а також в галузі охорони здоров’я. Складніше було побачити бар’єри, які заважають реалізації даних потреб, а також шляхи їх подолання в кожному регіоні з урахуванням місцевих особливостей. Але й тут учасниці проявили наполегливість і фантазію, інсайти траплялися прямо під час презентацій, унікальні ідеї і креатив зашкалювали.

Ну і звичайно, неформальне спілкування – на подружеському вечері в сосновому лісі учасниці, оранізатори / ки, тренерки сміялися, жартували, ділилися особистими історіями і безцінним досвідом, який прекрасно засвоюється у теплій атмосфері.

Велике спасибі всім за щирість і душевність! Після таких надзвичайних двох днів прощатися дуже складно! Але ми ж не розлучаємося надовго! До кінця серпня складаємо стратегічний план і починаємо реалізовувати заплановані ЛБ-активності в регіонах. Тому з багатьма учасницями школи скоро побачимося на цікавих та важливих заходах.

Також чекаємо нових лесбі та бісексуальних жінок, які хочуть влитися в наш дружний ЛБ-активистский колектив, адже Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» продовжує реалізовувати проекти і розвивати ЛБ-рух в регіонах України, тому наступною учасницею тренінгу, конференції, акції або форум- школи можеш стати саме ТИ!

Організатори заходу: Олександра Семенова, Max Telec