Українське законодавство починає зважати на права та інтереси ЛГБТ

20 Серпня, 2018 | Новини

За ініціативою групи народних депутатів України, 12 липня цього року Верховна Рада ухвалила Закон України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”. Закон визначає правовий статус осіб, зниклих безвісти, та забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їхніх родичів.

Стаття 7 закону забороняє будь-яку дискримінацію осіб, зниклих безвісти, та їхніх родичів, зокрема за ознакою сексуальної орієнтації. Це другий закон України, після Кодексу законів про працю, який містить пряму та явну заборону на дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації.

Стаття 7 закону включає до поняття “родич особи, зниклої безвісти” осіб, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, таким чином визнаючи в якості родичів осіб, зниклих безвісти, їхніх одностатевих сімейних партнерів.

Щиро дякуємо правозахисникам Олександрі Дворецькій, Тамілі Ташевій, Альоні Луновій, Валерії Лутковській, Богдану Мельниковичу, які розробляли та адвокатували цей закон, та народним депутатам України Ірині Геращенко, Григорію Немирі, Марії Іоновій, Світлані Заліщук, Олені Сотник, Мустафі Наєйму та всім іншим, хто домоглися його ухвалення!