Проміжний звіт про становище ЛГБТ в Україні у 2018 році

6 Вересня, 2018 | Становище ЛГБТ в Українi

У 2018 році було помітним зростання активності та видимості української ЛГБТ спільноти та певне покращення ставлення українського суспільства і держави до неї. Водночас, українська влада була не готовою виконати власні зобов’язання за Планом дій у сфері прав людини щодо ухвалення принципових важливих змін у законодавстві; разом з тим, вона не відмовлялася остаточно від їх виконання та приймала певні рішення на захист інтересів ЛГБТ.

Поліція забезпечувала надійну охорону ЛГБТ заходів по всій країні у випадку попереднього узгодження з нею їхнього проведення; разом з тим, практика розслідування злочинів ненависті за мотивами гомо/трансфобії залишалася вкрай неефективною та незадовільною.

Українські церкви продовжували активно підтримувати дискримінаційні гомофобні ініціативи з боку інших громадських організацій та активістів, але, за винятком УПЦ (МП), утримувалися від мови ворожнечі та власних закликів до дискримінації. Головним слоганом, під яким тепер відбуваються анти-ЛГБТ кампанії в Україні, став “захист традиційної сім’ї”.