12 грудня у Києві успішно відбулася конференція “НЕТЕРПИМІСТЬ БЕЗ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ: мова ворожнечі та злочини ненависті в Україні”

13 Грудня, 2018 | Наші заходи, Новини

З привітанням учасникам цієї події виступили посол Великої Британії в Україні Джудіт Ґоф, Посол Нідерландів в Україні Едвард Гукс, народна депутатка України Світлана Заліщук, начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Міністерства юстиції України Станіслав Куценко.

Під час заходу експерт Центру “Наш світ” Андрій Кравчук презентував всебічний звіт про ситуацію зі злочинами та інцидентами ненависті в Україні за різними ознаками та відносно різних вразливих груп.

Учасники та гості конференції, серед яких були правозахисники, юристи, представники різних громадських і міжнародних організацій, українських державних установ та представництв іноземних держав, обговорили питання поширення злочинів і мови ненависті в Україні та кроки, потрібні для подолання цієї проблеми. Зокрема, були присутні представники міністерств внутрішніх справ та юстиції України, Уповноваженого з прав людини ВРУ, Національної поліції, центрів безоплатної правової допомоги, посольств Канади, Німеччини, США, Словенії, Фінляндії, Консультативної місії ЄС, моніторингових місій ОБСЄ та ООН.

В перебігу дискусій стало очевидним, що українське законодавство та правозастосовна практика у сфері злочинів ненависті потребують негайного та суттєвого поліпшення, тоді як ситуація з мовою ненависті є складнішою: у цій сфері головним інструментом мають бути не тільки і не стільки законодавче регулювання та правоохоронні органи, скільки кампанії з просвіти суспільства та просування у ньому культури толерантності та діалогу.

Захід було організовано Центром інформації про права людини та Правозахисним ЛГБТ Центром «Наш світ» за сприяння Фонду з прав людини Міністерства закордонних справ Нідерландів та Посольства Великої Британії у Києві.

Додаткові матеріали конференції: https://gay.org.ua/conference2018Dec/

Фото надані Центром інформації про права людини