Райдужна Європа 2019

13 Травня, 2019 | Новини

Сьогодні ІЛГА-Європа опублікувала свій щорічний Райдужний Індекс дотримання прав ЛГБТ людей у сфері законів та державних політик.

Вперше у десятирічній історії Індексу був відзначений помітний регрес у захисті прав ЛГБТ в Європі, оскільки урядами певних країн були скасовані деякі нормативно-правові акти: Польща більше не надає послуги зі штучного запліднення для одиноких жінок, Болгарія скасувала адміністративні та юридичні процедури для зміни маркування імені та статі в офіційних документах для транс-людей, Сербія та Косово не поновили свої плани дій у сфері прав людини. Болгарія, Угорщина та Туреччина стали країнами, які продемонстрували занепад основних громадянських та політичних прав – таких як свобода зібрань, свобода об’єднань і захист правозахисників – у минулому році.

Водночас, Райдужний Індекс 2019 демонструє поліпшення ситуації ЛГБТ людей у низці інших країн Європи. Зокрема, наша держава трохи підвищила свій показник рівності прав ЛГБТ у політико-законодавчій сфері – 22% порівняно з 21% у минулому році. Таким чином, у поточному році Україна у цій сфері випереджає вже навіть чотири країни ЄС – Латвію (17%, у 2018 році – 16%), Польщу (18%, як і у минулому році), Болгарію (20% проти 24% у 2018 році) та Румунію (21%, без змін порівняно з попереднім роком). В цілому, дійсно суттєве погіршення становища ЛГБТ спостерігається на далекому сході політичної Європи: оцінка для Росії за минулий рік знизилася з 11 до 10%, Туреччини – з 9 до 5%, Азербайджану – з 5 до 3%. Лідером дотримання прав ЛГБТ, як і у минулому році, залишається Мальта – 90% (проти 91% у 2018).

Слід зауважити, що незначні коливання показників деяких країн частково пояснюються розширенням та уточненням критеріїв оцінки ситуації, які були ухвалені ІЛГА-Європа у минулому році.