Презентація дослідження «Практика реалізації прав представників ЛГБТКІ-спільноти у діяльності поліції та інших безпекових інституцій у місцевих громадах»

12 Серпня, 2019 | Наша діяльність, Новини

Українська Гельсінська спілка з прав людини – найбільша та найбільш авторитетна в Україні правозахисна організація – розробила методику та провела пробну оцінку практики реалізації прав ЛГБТ поліцією та місцевою владою у регіонах України. Насамперед, важливим є те, що вперше з’явився інструмент для кількісної оцінки стану справ у цій сфері, що застосовує об’єктивні показники, які можна перевірити, та виявляє “слабкі місця”, що потребують реагування з боку відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування.

Для пробної оцінки, на підставі якої ця методика буде коригуватися та вдосконалюватися, були обрані чотири дуже різних українських міста: Київ, Харків, Запоріжжя та Кривий Ріг. Їх поєднує те, що в них є помітне ЛГБТ життя і, відповідно, можна отримати інформацію, потрібну для проведення дослідження. Експерт Центру “Наш світ” Андрій Кравчук став одним з двох моніторів, які проводили оцінку, а база даних “Нашого світу” з моніторингу порушень прав ЛГБТ та накопичений нами досвід роботи з ЛГБТ спільнотою дали змогу успішно реалізувати цей проект. Як і слід було очікувати, Київ виявився найбільш успішним щодо дотримання та захисту прав ЛГБТ містом України, він отримав оцінку у 24%; далі йдуть Запоріжжя (19%), Харків (16%) і Кривий Ріг (7%). За результатами оцінки були сформульовані рекомендації для поліції та місцевої влади, виконання яких дозволить покращити ситуацію.

Ми вдячні нашим колегам-правозахисникам з УГСПЛ за запрошення взяти участь у цьому проекті та вважаємо співпрацю ЛГБТ руху з правозахисними та іншими організаціями громадянського суспільства одним з найважливіших інструментів, які допомагають змінювати ставлення широкого суспільства і держави до ЛГБТ людей в Україні.

Деталі та результати оцінки можна дізнатися на сайті УГСПЛ за посиланням https://helsinki.org.ua/articles/do-vashoji-uvahy-doslidzhennya-uhspl-praktyka-realizatsiji-prav-predstavnykiv-lhbtki-spilnoty-u-diyalnosti-politsiji-ta-inshyh-bezpekovyh-instytutsij-u-mistsevyh-hromadah