Проєкт “Захист ЛГБТ від злочинів ненависті в Україні: рекомендації, засновані на досвіді та адвокації”

1 Лютого, 2021 | Наша діяльність

З 1 лютого Центр “Наш світ” починає реалізацію цього проєкту, який фінансується Євросоюзом і Радою Європи, із протидії дискримінації та злочинам ненависті проти ЛГБТ людей в Україні.

Україна є членом Ради Європи та ухвалила державний курс на інтеграцію з ЄС. Обидві ці міжнародні організації приділяють все більше уваги проблемам ЛГБТ людей – зокрема, порушенням їх законних прав і тому, як на це реагують правоохоронні органи. Українська держава визнає свій обов’язок щодо захисту своїх громадян від дискримінації та насильства, мотивованих гомо/трансфобією, однак далі декларацій з цього приводу справи не просуваються. Правоохоронні органи постійно чують звинувачення у свій бік щодо непрофесійної та неадекватної реакції на випадки порушення прав ЛГБТ українок та українців, а уряд і законодавці не квапляться з ухвалення потрібного законодавства. Пересічні громадяни не вірять у можливість захистити свої права та рідко звертаються по допомогу держави у випадках їх порушень.

Новий проєкт ставить своїм завданням детально проаналізувати, з якими саме проблемами стикаються ЛГБТ люди в Україні, які все ж таки наважуються повідомити правоохоронні органи про скоєні щодо них правопорушення та добитися справедливого відшкодування і покарання винних. Ми хочемо отримати правдиву картину поточної ситуації та надати нашій державі обґрунтовані рекомендації щодо її поліпшення. Так само, ми прагнемо заохотити ЛГБТ до захисту своїх прав і пояснити, яким чином це можна зробити якомога ефективніше.