Європарламент підтримав зусилля України на шляху інтеграції з ЄС та звернув увагу на захист прав ЛГБТІ

12 Лютого, 2021 | Новини

11 лютого Європарламент ухвалив резолюцію про виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Декілька параграфів у цій резолюції присвячені захисту прав ЛГБТІ. Ми дякуємо ІЛГА-Європа та ЛГБТІ Інтергрупі Європарламенту, завдяки адвокаційній роботі яких при ухваленні цього документу були враховані пропозиції Центру “Наш світ”

Зокрема, в резолюції зауважується, що ЛГБТІ в Україні постійно піддаються мові ворожнечі та жорстоким нападам, а правоохоронні органи неодноразово відмовляли в розслідуванні злочинів ненависті та мови ворожнечі через відсутність у Кримінальному кодексі згадок про ознаки сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, хоча Європейська комісія проти расизму та нетерпимості рекомендувала внести до нього відповідні зміни. Так само, Європарламент відзначив, що далеко не завжди ЛГБТІ в Україні можуть розраховувати на захист з боку поліції від агресивних нападів, зокрема, на учасників прайд-заходів.

В окремому розділі “Ґендерна рівність та права ЛГБТІ”, Європарламент засуджує насильницькі напади та злочини ненависті проти ЛГБТІ та закликає українські правоохоронні органи ефективно розслідувати ці напади; закликає Україну розробити та ефективно впровадити всеосяжне нормативне регулювання щодо забезпечення свободи переконань, протидії постійній дискримінації ЛГБТІ людей та інших меншин і посилення захисту їхніх прав; закликає український уряд та всіх політичних суб’єктів докласти зусиль для створення інклюзивного та толерантного суспільства.

Далі Європарламент згадує про те, що український уряд так і не виконав положення Плану дій у сфері прав людини щодо криміналізації злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності та закликає Україну внести відповідні зміни до Кримінального кодексу.

Ця резолюція вчергове підкреслює, що питання захисту прав ЛГБТІ людей має для Європейського Союзу принципове значення, і від прогресу у цій сфері залежить просування України на шляху до сучасної Європи.

З повним текстом документу можна ознайомитися за посиланням:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0050_EN.html