Польський суд відмовився вважати ЛГБТ символіку такою, що ображає релігійні почуття віруючих

3 Березня, 2021 | Новини

2 лютого Районний суд у місті Плоцьку, Польща, виправдав трьох ЛГБТ активісток – Ельжбету Подлесну, Анну Прус і Йоанну Ґзира-Іскандар – за розміщення наліпок із зображенням Богоматері Ченстоховської з веселковим ореолом навколо місцевого храму святого Домініка у 2019 році. Ці наліпки були відповіддю на гомофобні матеріали, що розповсюджувались у Плоцьку в рамках загальнонаціональної кампанії ультраконсерваторів проти своїх ЛГБТ співгромадян.

Судовий процес по цій справі привернув увагу громадськості не тільки на національному рівні, але по всій Європі, оскільки став свого роду спробним каменем дотримання свобод сумління та слова у сучасній Польщі, яка вже давно очолюється ультраконсервативним популістським гомофобним урядом.

Обвинувальний акт прокуратури Плоцького району проти Ельжбети Підлесної та двох інших активістів був переданий до суду в червні 2020 року. У ньому були висунуті звинувачення відповідно до статті 196 Кримінального кодексу Польщі, тобто, образа релігійних почуттів шляхом зневаження предмета релігійного культу, що карається штрафом, обмеженням волі або позбавленням волі на строк до 2 років. Суд встановив, що поведінка активісток не відповідала висунутим проти них звинуваченням, включаючи умисел образити релігійні почуття, та погодився з доводами захисту про те, що метою активісток була підтримка та захист ЛГБТ людей, яких дискримінують через їхню сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність.

– Чи було це, на думку суду, провокаційним актом? Так. Метою було привернення уваги до проблеми […]. Тут виникає запитання: чи ця суперечлива форма висловлювання не мала на меті винести важливу проблему на громадське обговорення? Схоже, що ці слухання та такий широкий інтерес до судового розгляду є відповіддю на це питання (…) У катехизисі Католицької церкви немає положень, що виключають не-гетеронормативних осіб. Є любов, взаємоповага та взаєморозуміння, – заявив суддя Районного суду в Плоцьку.

Гомофобні активісти, які ініціювали цей судовий процес, мають наміри подати апеляцію на судове рішення. Іронічно, що, намагаючись покарати ЛГБТ активісток за їхні дії, вони лише допомогли реалізації їхніх намірів: привернули загальну увагу до проблеми пропаганди гомофобії та дискримінації в Польщі та зробили “вірусним” образ Богоматері з Христом-немовлям у веселкових німбах.