У Житомирі розпочався судовий розгляд справи про зґвалтування і катування трансґендерної людини

5 Березня, 2021 | Моніторингова мережа, Новини

4 березня відбулось перше судове засідання по кримінальній справі про зґвалтування і катування трансґендерної людини у Житомирі наприкінці квітня 2020 р. Свого часу ми, а також ЗМІ писали про обставини цього випадку (найбільш докладно тут: https://hromadske.ua/posts/katuvannya-transgendera-na-zhitomirshini-poterpilij-napisav-novu-zayavu-v-policiyi-versiya-podij-insha).

Центр «Наш світ» майже з перших днів супроводжує цю справу, надавши потерпілій адвоката для представлення її інтересів на досудовому слідстві. І, як виявилося, не даремно. Із самого початку слідство свідомо чи ні допустило низку помилок під час здійснення провадження.

Так одразу не були зроблені відповідні експертизи, щоб встановити факт зґвалтування, через що доказування цього факту стало неможливим. «Встановивши всіх причетних, слідство не провело обшуків і освідування підозрюваних, не вилучило їхній одяг та взуття, не взяло зразки ґрунту з місця події та не зібрало інші докази по гарячих слідах, не сприяло в доступі до судово-медичної експертизи потерпілої особи в найкоротший строк», – зазначає адвокат потерпілої на досудовому слідстві.

До того ж п’ятьох із шости осіб, причетних до злочину, було встановлено майже одразу, але з незрозумілих причин підозри були вручені лише двом із них тільки через півроку після початку слідства, що заважало провести з ними певні слідчі дії в якості підозрюваних. У зв’язку із цим також видається дивним занадто довге затягування досудового слідства (більше 10 місяців при встановлених із самого початку обставинах злочину та причетних до його скоєння осіб).

Слідство не врахувало всі обставини нападу та характер насильства під час заволодіння майном потерпілої, через що дії правопорушників були замість розбою кваліфіковані як менш тяжкий злочин – грабіж, а обвинувачення за цією статтею висунуто лише тому злодію, який відбирав майно, а ні всієї групі співучасників.

Також, м’яко кажучи, непрофесійністю можна назвати відмову слідства у розслідуванні гомофобного/трансфобного мотиву цього злочину.

Неефективність досудового розслідування у наведених вище, а також інших обставинах була засвідчена багатьма ухвалами слідчих суддів, до яких зверталася з відповідними клопотаннями адвокат потерпілої, і які, майже усі, були задоволені.

Про недоліки досудового слідства можна було б ще довго говорити, але маємо, що маємо – до суду скеровано обвинувальний акт у відношенні лише двох осіб і тільки за статтями «Побої і мордування», «Катування» і «Грабіж». Хоча у документі декілька разів згадується, що метою насильницьких дій нападників була «дискримінація потерпілого через його сексуальні уподобання», кваліфікація за єдиною теоретично можливою ст. 161 ККУ «Порушення рівноправності громадян» залишилася поза увагою слідства.

Досудове слідство проводив Житомирський райвідділок поліції Житомирського відділу поліції ГУНП в Житомирській обл. за процесуальним керівництвом Житомирської місцевої прокуратури Житомирської обл.

Інтереси потерпілої у суді представляє Адвокатське бюро “Олександра Кудрявцева”.

Також ми дякуємо за юридичну експертизу УГСПЛ та адвокатці Оксані Гузь, а за психологічну підтримку потерпілої – ГО «Інсайт».

Центр «Наш світ» і надалі буде підтримувати цю справу аж до ЄСПЛ з метою примусити державу до релевантного і всебічного розслідування злочинів на ґрунті гомофобії/транфобії.