Презентовано щорічну доповідь Уповноваженого з прав людини за 2020 рік

19 Березня, 2021 | Новини

17 березня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова передала голові Верховної Ради Дмитру Разумкову доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2020 рік. У розділі 1.2.4. “Додержання принципу недискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності” доповіді йдеться, зокрема, про те, що

“У 2020 році до Уповноваженого надійшло 11 повідомлень щодо порушення рівності прав і свобод представників ЛГБТІ-спільноти. Крім того, під час моніторингу ЗМІ та соціальних мереж виявлено 14 випадків дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Аналіз повідомлень громадян та інформації, розміщеної у ЗМІ, засвідчує, що і надалі порушуються права і свободи представників ЛГБТІ-спільноти, зокрема право на захист від дискримінаційних дій, неналежне розслідування злочинів на ґрунті нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, захист майнових та немайнових прав через неможливість укладення цивільного партнерства”.

Українська омбудсменка також повідомляє про своє реагування на численні випадки мови ворожнечі проти ЛГБТ з боку ЗМІ, посадових осіб і політиків. Вона рекомендує українській владі запровадити відповідальність, зокрема адміністративну, за поширення мови ворожнечі та вчинення дій, спрямованих на дискримінацію ЛГБТ, а також розробити та подати на розгляд Верховної Ради України законопроєкт про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар. Міністерству охорони здоров’я рекомендується зняти заборону на донорство крові для осіб, які мають гомосексуальні стосунки, а Національній поліції – “всебічно, повно і неупереджено досліджувати мотив нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності під час розслідування правопорушень та у разі наявності відповідного мотиву, здійснювати кваліфікацію правопорушень за статтею 161 Кримінального кодексу України”.

Ми дуже вдячні офісу Уповноваженого та особисто Людмилі Денісовій за їхню увагу до проблем захисту ЛГБТ людей в Україні та допомогу у їх вирішенні. Залишається тільки сподіватися, що український уряд і законодавці нарешті дослухаються до цих вже традиційних рекомендацій.

З текстом доповіді можна ознайомитися за адресою https://ombudsman.gov.ua/files/2021/zvit_2020_rik_.pdf