ІЛГА-Європа опубліковала свій щорічний Райдужний індекс

17 Травня, 2021 | Новини

Сьогодні, у Міжнародний день боротьби з гомо- та трансфобією, ІЛГА-Європа публікує свій щорічний Райдужний індекс, який вимірює ступінь політико-правового захисту прав ЛГБТ людей в країнах Європи.

Відразу треба зауважити, що цей індекс описує ситуацію винятково щодо наявності відповідних законів і державних політик, а не повсякденного життя ЛГБТ людей. Зрозуміло, що далеко не завжди закони успішно реалізуються на практиці, і не завжди реальне суспільне ставлення до ЛГБТ залежить від наявності писаних законів.

Україна у Райдужному індексі 2021 отримала оцінку у 18%, погіршивши свій минулорічний показник на 4% – зокрема, через те, що наш уряд досі не затвердив новий План дій у сфері прав людини після закінчення дії попереднього документу у 2020 році. Однак, як і в останні роки, наша країна випереджує за рівнем політико-правового захисту прав ЛГБТ такі країни ЄС як Польща (13%) і Латвія (17%).

Найбільш гомофобну політику традиційно демонструють такі країни як Росія (10%), Вірменія (8%), Туреччина (4%), та Азербайджан (2%). Як і раніше, з великим відривом лідирує по захисту прав ЛГБТ в Європі Мальта (94%, плюс 5% порівняно з попереднім роком).

Детальніше з даними Райдужного індексу 2021 можна ознайомитися за лінком https://ilga-europe.org/rainboweurope/2021

Оцінки ситуації у більшості країн порівняно з попереднім роком змінилися несуттєво, що демонструє певний застій у просуненні рівності прав ЛГБТ в нашій частині світу. На це звертають увагу як сама ІЛГА-Європа – найбільша та найавторитетніша ЛГБТІК асоціація світу, – так й інші міжнародні правозахисні організації та Європейський Союз. Насамкінець минулого року ЄС ухвалив свою першу стратегію по захисту прав ЛГБТ, яка в перебігу її реалізації має покращити таку ситуацію.