Ухвалено новий План дій у сфері прав людини

23 Червня, 2021 | Новини

23 червня Кабінет Міністрів України нарешті ухвалив довгоочікуваний План дій у сфері прав людини на період до 2023 року. У ньому не додалося нових ЛГБТ компонентів порівняно з попереднім Планом дій, термін реалізації якого скінчився у минулому році, а з нереалізованих компонентів залишилося усього два, але найважливіших: розробка поправок до Кримінального кодексу щодо криміналізації злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності та законопроєкту про цивільні партнерства.

Першій пункт Кабінет Міністрів вже фактично виконав, внесши на розгляд Верховної Ради законопроєкт 5488. На жаль, План дій у сфері прав людини – лише урядовий документ, тому він не може гарантувати, що Верховна Рада ухвалить потрібний закон, але вже те, що уряд розробив відповідний законопроєкт по захисту прав ЛГБТ є дуже позитивним кроком для нашої держави.

Історія з законопроєктом про цивільні партнерства цікавіша: всі попередні уряди, хоч і не відмовлялися від його розробки, фактично бездіяли, посилаючись на багато протестів проти такого кроку з боку релігійної консервативної громадськості. У попередньому Плані дій не було визначено навіть конкретного виконавця цього пункту, тому жодне з урядових відомств так і не взяло на себе сміливість піти проти гомофобних бажань наших церков. У поточному Плані дій конкретний виконавець чітко визначений: Міністерство юстиції. Що ж, подивимось наскільки змінилася політика чинного українського уряду порівняно з його попередниками.