На зустрічі президентів України та США була порушена тема захисту прав ЛГБТ

2 Вересня, 2021 | Новини

Вчора в столиці США, у Білому домі, відбулася довгоочікувана зустріч президентів України та США— Володимира Зеленського і Джо Байдена. За підсумками зустрічі глави держав опублікували спільну заяву, в якій говориться про всеосяжну підтримку нашої країни з боку США в опорі російській агресії та проведенні реформ в руслі євроатлантичної інтеграції. Серед іншого, у спільній заяві президентів порушена і тема прав людини. У цій сфері Україна та США — головний стратегічний союзник нашої країни — домовилися, зокрема, про таке:

За підтримки США Україна продовжуватиме зміцнювати повагу до прав людини, громадянських та основних свобод, відповідно до міжнародних стандартів та зобов’язань, а також боротися з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом та дискримінацією проти спільноти ЛГБТКІ+. Україна планує посилити відповідальність за насильство проти будь-якої особи незалежно від статі, раси, етнічної приналежності, релігії, сексуальної орієнтації чи політичних поглядів, у тому числі через законодавство.

Так само, вже цього року США планують виділити Україні понад 463 мільйонів доларів для підтримки боротьби з нерівністю, захисту демократії і прав людини, децентралізацію та судову реформу. З повним текстом спільної заяви можна ознайомитися на сайті президента України https://www.president.gov.ua/news/spilna-zayava-shodo-strategichnogo-partnerstva-ukrayini-ta-s-70485

Вперше в історії України на найвищому політичному рівні були дані конкретні обіцянки у сфері захисту прав ЛГБТ в нашій країні. Така заява з боку глави української держави дозволяє нам сподіватися, що виконавча влада зробить все можливе для ухвалення законопроєкту 5488 про боротьбу з дискримінацією та злочинами ненависті, зокрема, за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Ця урядова законодавча ініціатива очікувано натикнулася на спротив з боку впливового релігійного лобі — провідні українські церкви давно стали головним лобістом просування цінностей Русского міра в українському суспільстві — але досвід ухвалення антидискримінаційної поправки до Кодексу законів про працю демонструє, що, за наявності бажання та політичної волі, українська влада може подолати опір вітчизняних ультраконсерваторів і переконати народних депутатів у доцільності потрібних кроків по боротьбі з гомо/трансфобією та її наслідками.