Всесвітній Саміт лідерів за демократію — ЛГБТ вимір

8 Грудня, 2021 | Новини

Як відомо, 9-10 грудня цього року відбудеться перший етап організованого адміністрацією президента США Джо Байдена глобального Саміту за демократію — обговорення нагальних проблем просунення та укріплення демократії на всесвітньому рівні. Україна, як і переважна більшість європейських країн, отримала від США запрошення на участь у цій амбіційній та символічній події. Такі запрошення не отримали уряди, які діють всупереч фундаментальним принципам сучасної демократії — зокрема, у нашій частині світу не було запрошено представників влади Азербайджану, Білорусі, Росії, Туреччини та Угорщини. Одним із критеріїв запрошення була відсутність законів про “заборону пропаганди гомосексуалізму” — ймовірно, ухвалення нинішнім угорським правопопулістським урядом такого закону на зразок російського оригіналу і стало останньою краплею, яка примусила владу США викреслити цю країну зі списку сучасних демократій.

Досягнення рівності та захист прав ЛГБТ людей стануть однією з тем, які будуть обговорені на цьому найбільш масштабному та репрезентативному саміті країн вільного світу. Рада глобальної рівності (Council for Global Equality) — коаліція провідних правозахисних та ЛГБТ+ організацій США — у співпраці з Franklin and Marshall College розробила та запровадила систему карт-звітів по забезпеченню прав людини для ЛГБТ у кожній країні. За допомогою цих документів, які стисло, але вичерпно, описують поточний рівень захисту прав ЛГБТ у конкретній країні, ця впливова коаліція буде працювати з національними урядами країн-учасниць саміту з метою просунення законодавчої, політичної та соціально-економічної рівності ЛГБТ людей в рамках загальної цілі цього заходу: “Розробити дієвий план демократичного оновлення та подолати найбільші загрози, з якими сьогодні стикаються демократії, шляхом колективних дій”.

Сьогодні провідні демократії світу, зокрема й уряд США, зробили питання захисту прав та боротьби з дискримінацією ЛГБТ людей одним із принципових і важливих пунктів своєї політики. Центр “Наш світ” взяв участь у складенні карти-звіту щодо забезпечення прав людини для ЛГБТ в Україні, і ми сподіваємось, що вона стане у пригоді при обговоренні цих питань в рамках глобального саміту та важливим адвокаційним інструментом по наближенню нашої держави до стандартів сучасного вільного світу у цій сфері. Через рік відбудеться другий етап саміту, на якому, за участі організацій громадянського суспільства, національні уряди обговорюватимуть свої досягнення або провали на цьому шляху.