Нове соціологічне дослідження підтвердило радикальне поліпшення ставлення українського суспільства до ЛГБТК

24 Лютого, 2023 | Новини

Національний демократичний інститут презентував результати загальнонаціонального телефонного опитування громадської думки, проведеного 4-23 січня цього року за допомогою Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).[1] Респондентам було задано низку запитань, зокрема щодо їхнього ставлення до ЛГБТК людей.

Переважна більшість (58%) опитаних в цілому погодилися з тим, що ЛГБТК люди повинні мати такі самі права, як і решта громадян України; 20% дотримувалися протилежної думки.

56% — абсолютна більшість — загалом погодилися з тим, що ЛГБТК люди мають право реєструвати свої сімейні стосунки у формі цивільного партнерства; не погодилися з цим 24%. Що цікаво, відносна більшість опитаних (44%) загалом підтримали навіть право одностатевих партнерів на укладення звичайного шлюбу; проти цього були 36%.

30% підтримали всиновлення дітей одностатевими парами; 48% були проти.

54% в цілому погодилися з тим, що ЛГБТК мають право виходити на демонстрації для захисту своїх прав; заперечили це 27%.

Коли у травні минулого року ми отримали результати дослідження громадської думки, замовленого нами у КМІС, то спочатку не могли повірити, наскільки радикально покращилося ставлення українського суспільства до своїх ЛГБТК співгромадян за останні роки — примітно, що аналогічні думки виникли й у соціологів, які проводили це дослідження, але, після ретельного аналізу та врахування всіх факторів, вони все ж дійшли висновку про достовірність своїх висновків.[2] Минулого року були опубліковані результати ще двох досліджень, що їх якісно підтвердили.[3], [4]  Нові дані цілком збігаються з попередніми, демонструючи те, що українське суспільство в умовах війни швидко модернізується, все більше віддаляючись від традиційних цінностей Русского міра.