Вперше в Україні до гомофобного злочину суд застосував законодавчу норму щодо обтяження покарання через мотив нетерпимості

28 Листопада, 2023 | Новини

24 листопада Подільський суд столиці виніс вирок щодо чергового гомофобного нападу, який стався наприкінці травня – тоді група молодиків, не приховуючи гомофобного мотиву, напала на художника Данила Скрипника лише тому, що їм не сподобалася його «яскрава» зовнішність. Юридичний супровід потерпілому надавали адвокатка Вікторія Дейнека та Центр «Наш світ».

У вироку зазначено, що обвинувачені «…висловлюючи нецензурні вирази щодо можливої на їх думку гомосексуальної орієнтації потерпілого, маючи єдиний умисел, почали умисно наносити йому удари…».

Правопорушникам було призначене покарання у вигляді позбавлення волі строком 2 роки за ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство, вчинене групою осіб) зі звільненням від відбування покарання з іспитовим терміном 1 рік та з урахуванням обставини що обтяжує покарання відповідно до ст. 67 ККУ. Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого та призначив йому відшкодування моральної шкоди у розмірі 60000 грн.

Ця справа цікава тим, що вперше щодо гомофобного злочину суд застосував ст. 67 ККУ, а саме визнав вчинення кримінального правопорушення на ґрунті статевої приналежності, як обставину що обтяжує покарання. Законопроєктом #5488 щодо реагування на прояви нетерпимості, що знаходиться на розгляді Верховної Ради, зокрема передбачається введення у ст. 67 ККУ визначення терміну нетерпимості за певним переліком ознак, включаючи СОҐІ. Якщо б зараз 67-ма стаття виглядала так, як запропоновано у законопроєкті #5488, її застосування у цьому вироку було б цілком правомірне, тому що «статева приналежність» і «сексуальна орієнтація» – це різні поняття.

Цей випадок, а також недавній вирок львівського суду щодо трансфобного злочину, в якому вперше була застосована ст. 161 ККУ (про недосконалість якої ми писали раніше), наочно демонструють намагання правоохоронної та судової системи релевантно реагувати на злочини нетерпимості за ознаками СОҐІ — хоч і досить недолугі та такі, що демонструють нерозуміння правниками всіх тонкощів питання. Тому дуже важливо надати їм коректні правові інструменти та нарешті вдосконалити низку законодавчих норм щодо реагування на прояви нетерпимості, зокрема за ознаками СОҐІ, які викладені у законопроєкті #5488.