Війна прискорила зміну ставлення українського суспільства до ЛГБТК питань і наблизила його до сучасної Європи

1 Лютого, 2024 | Новини

Євробарометр — регулярне соціологічне дослідження думки громадян країн Європейського Союзу, що проводиться раз на чотири роки на замовлення Європейської комісії — уряду ЄС. За даними останнього опитування (2023 року), наразі повну правову рівність в усіх сферах життя для ЛГБТК людей підтримує загалом 69%, а визнання одностатевих шлюбів — 72% мешканців ЄС.

Однак, результати опитування дуже суттєво різняться для різних країн Євросоюзу: наприклад, підтримка одностатевих шлюбів варіює від 94% у Нідерландах і Швеції до 17% у Болгарії. Загальні тенденції, втім, для ЛГБТК спільноти радше позитивні: підтримка прав ЛГБТК людей поступово зростає навіть у країнах, які очолюються або донедавна очолювалися відверто гомо/трансфобними урядами, такими як Угорщина і Польща — пропаганда ідеології Русского міра, під якими назвами її не маскуй, не має успіху у сучасній Європі.

Цікаво порівняти погляди мешканців Євросоюзу із суспільними настроями у нашій країні, що вже отримала статус кандидата на вступ до ЄС і прагне якнайшвидше стати його повноцінним членом. Згідно останніх даних аналогічних регулярних опитувань громадської думки українців, які проводить Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Національного демократичного інституту, у листопаді 2023 року правову рівність для ЛГБТК людей загалом підтримувало 72% українців (повністю — 41%, скоріше — 31%), право на реєстроване цивільне партнерство для одностатевих пар — 59% (повністю — 27%, скоріше — 32%), право на одностатеві шлюби — 46% (повністю — 23%, скоріше — 23%).

Можна констатувати, що українці цілком вписуються в сучасну картину ставлення до ЛГБТК питань на сході Європи, причому ми радше подібні до своїх західних сусідів, ніж до південних. Регулярні опитування НДІ також демонструють вражаючу динаміку зміни громадської думки в Україні з початку повномасштабного російського вторгнення: з серпня 2022 року по листопад 2023-го підтримка правової рівності для ЛГБТК людей зросла майже в півтора рази — з 54% до 72%.