Український уряд вперше провів захід, присвячений захисту прав ЛГБТК людей

15 Лютого, 2024 | Новини

13 лютого у Міністерстві закордонних справ України відбувся круглий стіл «Гармонізація законодавства України з європейськими стандартами у сфері боротьби з дискримінацією та забезпечення різноманіття», який фактично був присвячений одній темі: подоланню гомо/трансфобії та її наслідків на шляху інтеграції України до ЄС та всього сучасного вільного світу.

Ця подія стала знаменною тому, що вона стала першим заходом такого роду, присвяченим захисту прав та інтересів ЛГБТК людей, який був організований українським урядом — а саме, Міністерством закордонних справ України у партнерстві зі спільним проєктом Європейського Союзу і Ради Європи “Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні». У ньому взяли участь представники українського уряду (зокрема, заступниці міністрів закордонних справ, соцполітики та юстиції), офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, народні депутат(к)и України, представники Єврокомісії, Ради Європи, інших міжнародних організацій, дипломатичного корпусу та українських громадських ЛГБТК і правозахисних організацій, зокрема й Центру «Наш світ».

Всі присутні акцентували увагу на тому, що вирішення нагальних питань захисту прав ЛГБТК людей є одним із завдань, які наша держава має виконати для вступу в Європейський Союз та успішної інтеграції до вільного світу. Це завдання не є опціональним, воно випливає з основоположних принципів сучасної демократії та міжнародних зобов’язань України, і українська влада це розуміє. Найважливішими кроками в його рамках є ухвалення поправок до Кримінального кодексу та антидискримінаційного законодавства (законопроєкт 5488) і закону про реєстроване цивільне партнерство (законопроєкт 9103), які вже давно чекають свого розгляду Верховною Радою.

Обидва ці законопроєкти мають вирішити системні проблеми українського законодавства, яке в наявному вигляді не відповідає сучасним європейським стандартам і не забезпечує захист законних прав та інтересів ЛГБТК спільноти. Зокрема, тільки ухвалення законопроєкту 9103 або аналогічного закону зможе вповні виконати рішення Європейського суду з прав людини по справі «Маймулахін і Марків проти України» — про це одностайно заявили як представники української влади, так і Ради Європи. Комітет міністрів Ради Європи вже найближчим часом збереться для оцінки дій українського уряду по виконанню цього рішення, і допоки не будуть внесені відповідні зміни до українського законодавства, ця справа не зніматиметься з його порядку денного. Врешті-решт, насамперед це потрібно самому українському суспільству, невід’ємною частиною якого є ЛГБТК спільнота.

Головним каменем спотикання у цьому питанні є не виконавча влада, яка розуміє та підтримує ці кроки, а депутатський корпус Верховної Ради — народні депутати консервативніші за народ, який вони представляють. Останні опитування громадської думки підтверджують, що українці та українки готові до таких законодавчих змін і, загалом, їх підтримують. Світова практика показує, що у демократичних державах законодавці, зрештою, вимушені реагувати на суспільні зміни — спільним завданням українського уряду, організацій громадянського суспільства і наших міжнародних та іноземних партнерів є прискорити цей процес.