Звернення до Президента України щодо гомофобного висловлювання Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби

28 Травня, 2020 | Наша діяльність

Президенту України
Володимиру Зеленському
вул. Банкова, 11, Київ, 01220
E-mail: [email protected]

Шановний пане Президенте!

28 травня цього року Ваш Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба на своїй сторінці у Фейсбуку поділився своїми думками щодо сурогатного материнства. Залишаючи в стороні оцінку його поглядів на цю цілком законну та вочевидь потрібну для багатьох людей процедуру, ми привертаємо Вашу увагу до його висловлювання стосовно ЛГБТ людей: “Є випадки, коли сім’ї – фіктивні, коли «подружжям» можуть виявитися і гомосексуальні пари, і ґвалтівники”.

Уповноважений Президента України з прав дитини ставить в один смисловий ряд ґвалтівників і одностатеві пари. Це прояв кричущої гомофобії, якому не може бути місця серед представників української влади. Це потурання негативним суспільним стереотипам, відкрите заохочення нетерпимості та насильства, від яких повсякденно страждають ЛГБТ люди в Україні. Це очевидний плювок в обличчя українським одностатевим парам, які так само народжують і виховують дітей, як і різностатеві подружжя. Це плювок в обличчя сучасної Європи, до якої наша держава під Вашим керівництвом намагається інтегруватися. Хочемо нагадати, що серед добре відомих одностатевих пар, які виховують дітей, є сім’ї попереднього посла Великої Британії в Україні Джудіт Гоф і чинного прем’єр-міністра Сербії Ани Брнабич, а чинна прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін сама виросла в одностатевій родині. Це вже не кажучи про сім’ї відомих діячів культури, від Елтона Джона до Рікі Мартіна, та просто звичайних пересічних громадян.

На наше переконання, публічна демонстрація зневаги до одностатевих пар, взагалі до ЛГБТ громадян України, є абсолютно неприпустимою для представника української держави – для Вашого представника. Це є прямим порушенням як етичних норм державного службовця, так і міжнародних зобов’язань України. Це дискредитує українську владу, державу та Вас особисто.

Ми сподіваємось на Вашу швидку реакцію на цей образливий і дискримінаційний вислів Уповноваженого Президента України з прав дитини. На нашу думку, людина, яка вочевидь сповідує та відверто проголошує свої гомофобні погляди, не може бути уповноважена президентом України захищати інтереси дітей. Діти, як в Україні, так і за межами нашої держави, виховуються у різних сім’ях, але ми впевнені, що всі вони заслуговують на рівну повагу та захист. Ви – гарант додержання прав і свобод громадян України. Всіх громадян, без винятку і поділення на категорії за ознакою сексуальної орієнтації. Від Вашого рішення залежить, який сигнал отримає наше суспільство: чи дійсно всі громадяни України рівні між собою у правах і гідності, чи є громадяни другого ґатунку, гідність і права яких можна безкарно ігнорувати.

Чекаємо на Вашу відповідь.

З повагою,
Андрій Маймулахін,
координатор Центру “Наш світ”
[email protected]
https://gay.org.ua/
+380 44 296-34-24

28.05.2020 р.

pdf>>>