НПУ: злочини ненависті? Ні, не чули.

3 Червня, 2020 | Моніторингова мережа, Новини

Ще у 2015 р. Національна поліція України (НПУ) своїм наказом встановила (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1498-15), а у 2019-му підтвердила (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0223-19#Text) стандарт щодо Протоколу прийняття заяви про кримінальне правопорушення (Додаток 3). Пункт 5 цього документу чорним по білому наказує працівнику поліції, який відбирає покази у заявника, поставити останньому запитання про наявність мотиву нетерпимості при вчиненні правопорушення.

Але «на місцях» з цим пунктом одразу щось пішло не так. Під час здійснення безперервного моніторингу, Центр «Наш світ» неодноразово відмічав випадки, коли у потерпілих представників і представниць ЛГБТ-спільноти в різних куточках України поліцейські відбирають покази по бланках протоколів, які геть не містять цього пункту і, звісно, не питають про вказані обставини правопорушення. Котрий рік поспіль експерти Центру на різних міжнародних форумах (в т.ч. під егідою ОБСЄ, яка опікується протидією злочинам ненависті у регіоні) вказують на це НПУ, на що її поважні представники роблять здивовані очі і, в черговий раз, запевнюють, що саме цього разу все буде гаразд.

Проте і «цього разу» (19.05.2020 р.) у Малиновському ВП м. Одеси ГУНП в Одеській об. під час опитування чоловіка, постраждалого від гомофобного злочину, було використано дивну варіацію протоколу (див. фото), який взагалі не містить пункту, який вказує на мотив нетерпимості.

Чи не через ці обставини у українських правоохоронців починаються проблеми із релевантним розслідуванням гомофобних і трансфобних злочинів, яких за статистикою правоохоронців в нашій країні взагалі не існує?! Що заважає МВС і НПУ контролювати роботу своїх підрозділів та примушувати їх виконувати ту роботу і в такий спосіб, як вони мають це робити за законом?!..

У разі, якщо ви стали жертвою гомофобного або трансфобного злочину, просимо в першу чергу повідомити нас та отримати корисні правові поради (а можливо і супровід) перед тим, як звертатися до поліції (якщо напад не відбувається прямо зараз)!
Тел. «гарячої лінії» Центру «Наш світ»: (095) 273 03 09,
а контакти активістів і активісток нашої Моніторингової мережі тут: https://gay.org.ua/monitoring-network/