ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу Центру «Наш світ» щодо гомофобних / трансфобних злочинів в Україні

29 Березня, 2021 | Моніторингова мережа, Наша діяльність

Днями ми отримали обнадійливе повідомлення від Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) – до розгляду була прийнята спільна скарга Центру «Наш світ» і двох чоловіків, потерпілих від гомофобного злочину. Це вже не перша скарга проти України, прийнята ЄСПЛ до розгляду, щодо проблеми ігнорування нашою державою недосконалості вітчизняного законодавства з протидії злочинам ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ). Але про все по порядку…

Адміністративне провадження

Вже багато років поспіль Бюро з демократичних ініціатив і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, єдина поважна міжнародна інституція, яка опікується протидією злочинам ненависті в регіоні, фіксує стабільний зріст гомофобних / трансфобних злочинів в Україні (див. табл. 1).

табл. 1: Кількість гомофобних / трансфобних злочинів в Україні за даними БДІПЛ/ОБСЄ

рік Кількість
2019 145
2018 105
2017 110
2016 67
2015 64
2014 132
2013 16

https://hatecrime.osce.org/ukraine?year=2019

Проте в українському кримінальному законодавстві і досі відсутнє експліцитне згадування СОҐІ, як ознак, за якими б обтяжувалось покарання за відповідні злочини ненависті. У 2015 р. на тлі демократичних ініціатив, якими були захоплені українське суспільство і нова влада після Революції Гідності, була розроблена Національна стратегія у сфері прав людини і відповідний План дій щодо її реалізації. Здебільшого завдяки зусиллям Центру «Наш світ» до цього документу був внесений відповідний пункт (підпункт 3 пункту 105) щодо розробки законопроєкту, який би передбачав посилення кримінальної відповідальності за гомофобні / трансфобні злочини, строк виконання якого спливав у ІІ кв. 2016 р., а відповідальним за його виконання було призначено МВС. Виконання цього пункту (втім, як і багато інших) було проігноровано державою. Тому Центром «Наш світ» у грудні 2017 р. було подано адміністративний позов до МВС з метою в судовому порядку примусити виконати цей державний орган свої зобов’язання. На жаль, всі українські судові інстанції відмовились зобов’язати МВС виконувати свої обов’язки. Остаточна постанова була прийнята Верховним судом у жовтні 2019 р.

Кримінальна справа

В той же період в українських судах розглядалася кримінальна справа щодо нападу на двох геїв у березні 2017 р. у столичному Гідропарку. Центр «Наш світ» із самого початку досудового слідства і до отримання рішення касаційної інстанції здійснював правовий супровід цієї справи. Хоча зловмисники були одразу затримані (див. фото), а слідство і прокуратура інкримінували їм досить тяжке обвинувачення (ч. 2 ст. 187 ККУ, Розбій; до 9 років позбавлення волі), нас, як громадську організацію, і самих потерпілих це не задовольняло тому що ані слідство, ані суд ніяким чином не взяли до уваги гомофобний мотив цього злочину, який було достатньо чітко визначено у показаннях всіх без винятку учасників процесу: потерпілих, свідків-поліцейських і, навіть, самих обвинувачених, а також закріплено в матеріалах судової справи.

злочинці

затримані злочинці отримали по 7 і 8 років позбавлення волі за ст. «Розбій»

До речі, слідство через рішення слідчого судді було змушене розпочати провадження також і за ст. 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян), єдиною формально можливою для визначення гомофобного / трансфобного мотиву, але не довело цю гілку до логічного завершення. Тому до суду справа пішла лише за статтею «Розбій», а вирок за цією статтею було остаточно закріплено касаційною інстанцією у червні 2020 р.

Треба зауважити, що в Україні за 20(!) років дії нового Кримінального кодексу жодного обвинувального акту за 161-ю статтею не було скеровано прокуратурою до суду у справах щодо гомофобних / трансфобних злочинів, хоча органи досудового слідства декілька разів відкривали провадження за цією статтею в таких справах (в основному, тих, які супроводжував Центр «Наш світ» і, здебільшого, за рішеннями слідчих судій).

Скарга в ЄСПЛ

Завдяки збігу строків отримання рішень від всіх національних судових інстанцій по обом справам, адміністративній і кримінальній, було прийнято рішення про їх об’єднання в єдину скаргу до ЄСПЛ щодо невиконання Україною своїх обов’язків у контексті протидії злочинам ненависті за ознаками СОҐІ. Таким чином, у скарзі вимоги Центру «Наш світ», як заявника по адміністративній справі, були органічно доповнені вимогами потерпілих від кримінального злочину, а саме:

  • визнати порушення ст. 8 «Право на повагу до приватного і сімейного життя» у поєднанні зі ст. 14 «Заборона дискримінації», а також ст. 13 «Право на ефективні засоби правового захисту» Європейської конвенції прав людини (ЄКПЛ) по відношенню до потерпілих від кримінального злочину;
  • визнати порушення ст. 6 «Право на справедливий суд» ЄКПЛ по відношенню до Центра «Наш світ»;
  • визнати порушення ст. 1 Протоколу 12 «Загальна заборона дискримінації» до ЄКПЛ по відношенню до всіх заявників.

Сподіваємося, невдовзі ми отримаємо справедливе рішення Європейського суду по нашій скарзі, а також відповідні рекомендації Україні з вдосконалення кримінального законодавства щодо гомофобних / трансфобних злочинів.

Ми виражаємо свою велику подяку адвокаткам, задіяним у цих справах: Юлії Науменко і Тетяні Бордуніс, а також Центру «Соціальна дія» і Sigrid Rausing Trust / SRT за фінансову і експертну підтримку скарги в ЄСПЛ.

Також висловлюємо пошану, потерпілим від гомофобного злочину, за їхню мужність і терпіння, які вони проявили проходячи на протязі декількох років «круги аду», що звуться правоохоронна та судова системи України.

 

Нагадаємо, що нещодавно ми повідомляли ще про одну скаргу членів Центру «Наш світ» (за підтримки УГСПЛ) до ЄСПЛ, яка вже була комунікована державі і стосувалася проблеми реєстрованого партнерства: https://www.facebook.com/nashmircenter/posts/1497805527091520