Суспільна підтримка легалізації одностатевих союзів в Україні зростає

25 Серпня, 2023 | Новини

У новому дослідженні Соціологічної групи «Рейтинг» (однієї з провідних і найавторитетніших українських соціологічних служб) 42% опитуваних виступили проти легалізації одностатевих шлюбів в Україні, 37% — за, і ще 22% не визначилися зі своїм ставленням до цього питання (див. с. 29). Ці дані підтверджують результати опитування громадської думки від Київського міжнародного інституту соціології, проведеного на замовлення Центру «Наш світ» на початку цього літа.

Згідно дослідження від КМІС, запровадження в Україні реєстрованих партнерств для одностатевих пар, загалом подібних до шлюбу, підтримали 28%, проти були 39%, а 26% це було байдуже. Цікаво, що опитування від групи «Рейтинг» продемонструвало суттєво більшу підтримку легалізації одностатевих сімейних союзів — причому, у формі навіть не цивільних партнерств, а саме повноцінних шлюбів, — а ось кількість їхніх супротивників в обох дослідженнях практично не відрізняється в межах статистичної похибки.

Таким чином, за результатами всіх опитувань громадської думки, проведених після початку повномасштабного російського вторгнення, українське суспільство ставиться до легалізації одностатевих союзів переважно толерантно — схвально або байдуже, — і це ставлення постійно покращується. За даними Соціологічної групи «Рейтинг», кількість їхніх прихильників вже впритул наблизилася до кількості опонентів.