Рішення остаточне і оскарженню не підлягає

21 Вересня, 2023 | Новини

Рух «Всі разом!» — провідна гомо/трансфобна організація України під керівництвом Руслана Кухарчука, журналіста і релігійного активіста (п’ятидесятника), — повідомив про те, що український уряд в особі Міністерства юстиції відмовився подавати апеляцію на рішення Європейського суду з прав людини по справі «Маймулахін і Марків проти України» до Великої палати ЄСПЛ. Цим рішенням ЄСПЛ встановив те, що відсутність в Україні законодавчого визнання та захисту прав одностатевих партнерів є порушенням права на повагу до особистого та сімейного життя та заборони дискримінації, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини. Таким чином, це рішення стало остаточним і набрало законної сили. Тепер сам ЄСПЛ та українські суди можуть використовувати його нарівні з законами та міжнародними угодами нашої держави при розгляді справ, що стосуються заборони дискримінації та захисту прав одностатевих сімейних партнерів.

Завдяки відеоролику, де адвокат Олександр Храпач разом з Русланом Кухарчуком обговорюють цю подію, стали відомими деякі подробиці марних намагань українського гомофобного руху примусити Мін’юст і власне ЄСПЛ до перегляду ухваленого рішення. Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини аргументував відмову від подачі апеляції тим, що Велика палата взагалі дуже рідко задовольняє клопотання про перегляд справ, тому вони вважають це недоцільним. Однак, вочевидь, вирішальне значення у відмові від оскарження рішення ЄСПЛ грали політичні міркування. Нам відомо, що Міністерство закордонних справ висловило заперечення проти можливої апеляції, вказуючи на те, що такий крок є абсолютно безперспективним і тільки завдасть шкоди міжнародному іміджу України; натомість, запровадження реєстрованого цивільного партнерства для одностатевих пар буде виконанням рекомендацій міжнародних організацій у сфері прав людини, цілком відповідає процесу європейської інтеграції нашої країни та сприятиме утвердженню її позитивного міжнародного іміджу.

Як виявилося, невдоволені рішенням українського уряду гомофоби з «Всі разом!» подали до ЄСПЛ власне клопотання. Разом зі своїми польськими колегами та однодумцями з відомої гомофобної організації «Ordo Iuris» вони надавали суду свої висновки по справі, і тому вирішили, що стали повноправними учасниками процесу і мають право на оскарження ухваленого судом рішення. Цей абсолютно безглуздий, запевне безнадійний крок наочно ілюструє рівень фаховості юристів-гомофобів. Звісно, суд ввічливо роз’яснив їм те, що й так написано чорним по білому у його регламенті: право на оскарження рішення ЄСПЛ є тільки у позивачів та відповідача, яким є уряд держави, проти якої подано позов.

Втім, спілкування вождя українського гомофобного руху з його правником продемонструвало не тільки те, що вони не знають законів, але й те, що вони свідомо їх ігнорують, вибірково цитуючи одні положення, замовчуючи інші та надаючи вочевидь абсурдні тлумачення процитованому. На їх здивування та обурення, такі наївні маніпуляції не переконали ні Європейський суд з прав людини, ні Кабінет Міністрів України. Особливе обурення та невдоволення у захисників традиційних цінностей Русскоґо міра викликало не тільки те, що український уряд не заперечує факту порушення Європейської конвенції з прав людини через відсутність правового визнання одностатевих пар та захисту їхніх сімейних прав, але й те, що він планує вирішити цю проблему шляхом ухвалення закону про реєстроване цивільне партнерство — так, нібито вони почули про ці наміри вперше. Складається враження, що українські гомофоби взагалі не звертають уваги і не розуміють, в якій країні вони живуть, ба навіть у якому світі.

Звикайте, панове.