Єврокомісія звертає увагу на вирішення питань захисту прав ЛГБТІК людей в процесі вступу України до ЄС

9 Листопада, 2023 | Новини

Звіт Єврокомісії щодо готовності України до вступу в Європейський Союз не оминув увагою й питання захисту рівних прав для ЛГБТІК людей. Розділ «Верховенство права і засадничі права» констатує прогрес, досягнутий українською владою за останні роки, та вказує на ще не вирішені проблеми у цій сфері:

«Загалом, протягом звітного періоду загальна тенденція підвищення толерантності та сприйняття лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерних, інтерсекс і квір осіб (ЛГБТІК) в українському суспільстві за останнє десятиліття збереглася. Триває тенденція до зменшення кількості нападів і злочинів на ґрунті ненависті проти ЛГБТІК осіб (–44% з 2020 року). Опитування, проведені у 2022 році, показують, що більшість виступає за одностатеві партнерства та рівні права для ЛГБТІК. Уряд чітко висловлює свою підтримку правам ЛГБТІК-людей і боротьбі зі злочинами ненависті та дискримінацією. Крім того, 25 червня 2023 року у Варшаві разом із міським Парадом рівності відбувся Київ Прайд, присвячений правам ЛГБТІК-людей, а також підтримці України.

Наявне законодавство — наприклад, Кодекс законів про працю, — вже забезпечує певний рівень захисту від дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації, і реформи для забезпечення рівних прав тривають. Закон про медіа, прийнятий 15 грудня 2022 року, забороняє ворожнечу та підбурювання в ЗМІ на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Національний план дій з прав людини на 2021-2023 роки передбачає прогрес у статусі ЛГБТІК-осіб, наприклад, шляхом внесення змін до Кримінального кодексу України щодо застосування поняття «упередження» стосовно сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Планом також пропонується розробити законопроєкт, який передбачатиме скасування дискримінаційних положень, що можуть порушувати майнові та немайнові права осіб, які не перебувають у шлюбі, а також запровадження реєстрованого цивільного партнерства. Потрібні зміни до положень Сімейного кодексу, який зараз дискримінує одностатеві пари порівняно з неодруженими парами протилежної статі. У березні 2023 року депутати внесли до парламенту законопроект про легалізацію одностатевих шлюбів, і уряд зобов’язався затвердити законопроект до кінця 2023 року. Рішення Європейського суду з прав людини від 1 червня 2023 року посилило вимогу до держави забезпечити рівне ставлення до одностатевих пар в Україні».

Чи не вперше Європейська комісія прямо вказує українській владі на необхідність усунення із Сімейного кодексу положень, що дискримінують одностатеві пари, а також на вимогу Європейського суду з прав людини забезпечити їм правове визнання та захист. Ми раді тому, що при підготовці цього звіту були використані дані, зібрані Центром «Наш світ», а також надані нами рекомендації. Звісно, питання захисту прав ЛГБТІК людей — далеко не єдине, що Україна має врегулювати згідно сучасних європейських стандартів перш ніж стати частиною Євросоюзу, однак державній владі та суспільству варто усвідомити, що обійти це питання на шляху до членства в ЄС не вдасться.