7-8 липня 2018 року в Житомирі за сприяння Правозахиcного ЛГБТ Центру «Наш світ» відбувся унікальний тренінг під назвою «Актуальні теми сьогодення в питаннях та відповідях» для ЛБ-жінок Дніпровської, Черкаської, Кіровоградської, Чернігівської та Полтавської областей. Організаторами тренінгу виступили Олександра Семенова і Максим Бичинський, члени моніторингової мережі Центру «Наш світ».

Унікальність заходу полягала у тому, що на сьогоднішній день спеціалізованих тренінгів для лесбійок і бісексуалок організовується зовсім небагато, до того ж теми, які висвітлювалися на тренінгу були взяті не «зі стелі», а за результатами дослідження, проведеного за кілька місяців до події серед ЛБ-жінок саме з цих регіонів. Більшість учасниць ніколи не були на подібних тренінгах.

У перший день учасниці ознайомились з діяльністю та напрямками роботи Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ», та результатами одного з досліджень Центра, а саме «Положення ЛБ-жінок в Україні». Дискусійною виявилась і наступна сесія «Різні аспекти одностатевого партнерства в Україні», учасниці ставили багато питань експерту Анатолію Грибанову та ділилися власним історіями з життя. Основний висновок перших сесій – про деякі речі не замислюєшся, поки ти не живеш з партнеркою, поки не виховуєш дитину, а вже у статусі пари починаєш відчувати дискримінацію ще гостріше та повсечасно. Але тільки в наших силах відстоювати прийняття закону з одностатевого партнерства та змінити думку щодо його важливості для всього українського суспільства.

Другий великий блок першого дня був присвячений жіночому здоров’ю, як фізичному так і психологічному. Сесія дружнього гінеколога та репродуктолога Ірени Ярославцевої складалася з трьох частин : хвороби, що передаються статевим шляхом, мамологія та репродуктологія. Психолог Лариса Бутузова підняла у своїй презентації цілий ряд тем, пов’язаних з психологічним консультуванням ЛГБТ-людей. Одним з головних дискусійних було питання, чи потрібно вибудовувати мережу дружніх психологів (лікарів) для ЛГБТ або кожен професійний психолог (лікар) повинен бути апріорі толерантним до будь-якої орієнтації та  ґендерної ідентичності.

Головний фідбек медичної частини тренінгу – тема жіночого здоров’я вкрай важлива для ЛБ-спільноти, але заходів по ній практично не проводиться. Цю ситуацію треба кардинально змінювати. Також учасниці підкреслили, що дискримінаційне та гомофобне ставлення лікарів призводить до того, що деякі лесбійки та бісексуалки взагалі не ходять на медичні огляди, не звертаються до поліклінік та лікарень, або звертаються з запізненням. Тому освітні тренінги для лікарів щодо особливості консультування ЛБ-жінок та поваги до ЛГБТ-пацієнтів дуже потрібні

Другий день заходу почався з привітання та психологічної гри від психологині Лариси Бутузової. Потім психологиня ознайомила учасниць з сучасною ЛГБТ-термінологією, бо якщо самі представниці спільноти не знають значень термінів, то складно цього вимагати від загального населення. Окремо поговорили про важливість вживання фемінитивів.

Наступна сесія була про ЛГБТ-активізм. Крім загальних фактів у презентації, активісти з досвідом виступили у якості «живих книжок», учасниці могли їх «прочитати», тобто задати будь яке-питання.

Зустріч з мамами ЛГБТ-дітей батьківської групи «Терго» (сесія № 3), була, напевно, найбільш довгоочікуваною та емоційною. Галина Попова та Наталія Семенова розповіли про напрямки діяльності їх організації, а потім перейшли до питань. Виявилось, що у деяких учасниць дуже складні стосунки з батьками і вони відкрито розповіли про це усім присутнім. Психологині, інші учасниці, мами з «Терго» проаналізували ситуації та дали поради, виходячи зі свого досвіду, професійного чи життєвого.

По завершенню тренінга можемо фіналізувати – всі учасниці отримали корисні знання, побачили небайдуже оточення, отримали відповіді на свої питання, поділилися своїм наболілим, почули та зрозуміли одна одну та затоваришували. Подібні тренінги згуртовують спільноту зсередини, адже тільки згуртовані ми можемо ефективно відстоювати власні права. Також учасниці тренінгу передадуть отримані знання близькому оточенню та ЛБ-спільноті у своїх регіонах.

Хочемо підкреслити, що це вже другий захід, який підтримує «Наш світ».  3-4 березня відбувся тренінг для ЛБ-жінок Житомирської, Київської, Рівненської, Хмельницької та Вінницької областей, також на тренінгах були присутні учасниці з Тернопільської, Львівської, Харківської, Сумської та Херсонської областей, що підкреслює – інтерес до подібних заходів є у ЛБ-спільноти у всіх куточках  України, тому на двох тренінгах «Наш світ» зупинятися не збирається!